AMERIČKI predsednik Džo Bajden rekao je na početku razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Beloj kući da su SAD i dalje posvećene pružanju podrške u naporima Kijeva da se odbrani od ruske invazije.

БАЈДЕН ПОРУЧИО ЗЕЛЕНСКОМ: Ништа од ракета АТАЦМС и авиона, добићете касетну муницију

Foto Tanjug/AP

Obraćajući se direktno Zelenskom, Bajden je pohvalio hrabrost Ukrajinca.

-Vaša hrabrost je inspirisala svet. Odlučni smo da pokažemo da stojimo uz vas i da obezbedimo da svet stoji uz vas, poručio je američki predsednik.

Zelenski je rekao da Ukrajina veoma ceni pomoć SAD „za borbu protiv ruskog terora“ i rekao da će razgovarati o ukrajinskim potrebama sa posebnim naglaskom na vazdušnu odbranu, prenosi Rojters.

-Danas sam u Vašingtonu da ojačam našu sposobnost da branimo ukrajinsku decu, naše porodice, naše domove, slobodu i demokratija u svetu, dodao je Zelenski.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik je prethosno razgovarao je sa američkim senatorima Džonom Kenedijem, Ronom Vajdenom, Mejsi Hirono i Tomom Karperom nakon sastanka sa svim članovima Senata u Staroj senatskoj sali, tokom posete Kapitolu.

Ovo je druga poseta Zelenskog Vašingtonu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine i dolazi u trenutku kada je Bajden predao zahtev Kongresu za dodatnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 24 milijarde dolara.

Od početka rata, većina članova Kongresa podržala je četiri paketa pomoći Ukrajini, u ukupnom iznosu od oko 113 milijardi dolara.

Zelenski je u sredu, obraćajući se na zasedanju Generalne skupštine UN rekao da pomaganje Ukrajini oružjem u ratu protiv Rusije, uvođenje sankcija i vršenje “sveobuhvatnog pritiska na agresora”, kao i glasanje za relevantne rezolucije predstavljaju pomaganje u odbrani Povelje UN”.

NIŠTA OD RAKETA ATACMS

Američki predsednik Džozef Bajden doneo je odluku da za sada Ukrajini ne isporučuje rakete ATACMS, ali to pitanje nije skinuto sa stola, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

Foto Tanjug/AP

-Pošto je Bajden razmotrio ovo pitanje, odlučio je da neće obezbediti ATACMS, ali takođe to pitanje neće skinuti sa dvevnog reda u budućnosti, rekao je Salivan na brifingu.

Prema njegovim rečima, Bajden „stalno govori kako svojoj vojsci, tako i svojim kolegama u Evropi i samim Ukrajincima o tome šta je potrebno na bojnom polju u bilo kojoj fazi rata i šta Sjedinjene Američke Države mogu da pruže.

Istovremeno, dodao je Saliven, moramo da budemo u stanju da obezbedimo sopstvene potrebe odvraćanja i odbrane, prenosi Ukrinform.

Sjedinjene Države planiraju da danas objave novi paket vojne pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara.

Očekuje se da paket uključuje, posebno, kasetnu municiju, protivtenkovsko oružje i rakete za HIMARS i sisteme protivvazdušne odbrane.

BONUS VIDEO – RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst