Bajden poništio Trampove naredbe: Potpisao ukaze o zidu, SZO, pandemiji, klimi…

Novi američki predsednik Džozef Bajden potpisao je ukaze kojima je izrazio nameru da SAD ponovo pristupe Pariskom sporazumu o klimi i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Džo Bajden Foto: AP Photo/Paul Sancya/Betaphoto
Džo Bajden Foto: AP Photo/Paul Sancya/Betaphoto

Nekoliko sati pošto je u sredu stupio na dužnost polaganjem zakletve na svečanosti inauguracije ipred Kongresa SAD u Vašingtonu, Bajden je u Ovalnom kabinetu Bele kuće potpisao niz ukaza sa namerom da odmah poništi više važnih odluka svog prethodnika Donalda Trampa.

Tramp je 2018. godine izveo SAD iz Pariskog sporazuma o klimi, a 2020. i iz Svetske zdravstvene organizacije.

Bajden je potpisao i ukaze o obustavljanju izgradnje zida na granici sa Meksikom, i o ukidanju zabrane ulaska u SAD državljanima nekih većinski muslimanskih zemalja, što su takođe bile kontroverzne Trampove odluke.

Potpisao je i ukaz o ukidanju dozvole za naftovod „Kistoun Iks-El“, od kanadske Alberte do američkog Teksasa, čiji je završetak Tramp odobrio u januaru 2017. godine, nekoliko dana pošto je postao predsednik.

Novi šef Bele kuće je naložio i produženje moratorijuma na otplatu dugova kako bi sprečilo izbacivanje iz stanova ljudi koji su u teškoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

Između ostalog, Bajden je naredio i obavezno nošenje maske u federalnim objektima i formiranje federalne kancelarije za koordinaciju odgovora na pandemiju korona virusa, navodi Asošiejted pres.

Senat SAD potvrdio imenovanje direktorke obaveštajne službe

Američki Senat potvrdio je prvu nominaciju u kabinetu predsednika SAD Džoa Bajdena, Evril Hejns za novu direktorku američke nacionalne obaveštajne službe. Glasanje je bilo 84 prema 10 sinoć posle dogovora senatora da ubrzaju potvrdu njene nominacije.

Senator Mark Vorner, najviši demokrata u Obaveštajnom odboru Senata rekao je da je prikladno da se prvo potvrdi nominacija Hejns s obzirom da je mesto na čelu obaveštajne službe "od kritičnog značaja za zemlju".

Na saslušanju u Senatu u utorak Hejns je rekla da će Kina biti važan fokus Bajdenove administracije. Rekla je i da vidi svoju ulogu kao nekog ko govori "istinu vlasti" i daje tačne i apolitične obaveštajne informacije čak iako je neprijatno ili nezgodno za administraciju.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article