(Beta-AFP) – Američki predsednik Džo Bajden optužio je „malu grupu ekstremista republikanaca“ da prete da pokrenu paralizu saveznog budžeta iduće nedelje.

Bajden, koji je govorio sinoć na večeri u Kongresu, rekao je da se dogovorio sa republikanskim predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem o nivou javnih troškova za sledeću budžetsku godinu koja počinje 1. oktobra, ali, kako je dodao „danas mala grupa republikanaca ekstremista ne želi da poštuje sporazum i mogli bi svi Amerikanci za to da plate cenu“.

On je dodao da je finansiranje vlade jedno od najosnovnijih odgovornosti Kongresa i da je vreme da republikanci počnu da rade ono zbog čega su ih Amerikanci izabrali.

Američki Kongres treba da izglasa finansiranje savezne vlade pre ponoći 30. septembra, a trenutno je podeljen, Senat je pod kontrolom demokrata a Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca.

Bela kuća hoće u budžet da uključi vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini od 24 milijardi dolara. To podržavaju demokrate i republikanci u Senatu, ali neki članovi Predstavničkog doma su žestoko protiv.

Glasanje o budžetu u Kongresu redovno je povod za odmeravanje snaga između dve stranke i svaka strana koristi mogućnost paralize vlade, takozvani šatdaun (shutdown) da dobije ustupke one druge, dok se ne nađe rešenje u poslednjem trenutku.

Šatdaun se razlikuje od propusta otplate dospelih dugova, koji je pretio američkoj privredi proletos, i bio je vezan za plafon duga koji je Kongres trebalo da poveća.

Izdaci zamrznuti u slučaju šatdauna su manji nego u slučaju prekida otplate dugova, prema Odboru za savezni budžet, tela u kome se nalaze obe partije.

U slučaju šatdauna državni službenici ne bi bii plaćeni privremeno, neki zdravstveni sistemi bi mogli da budu pogođeni kao i vazdušni saobraćaj, pošto kontrolori leta ne bi dobijali plate.

Poslednja paraliza savezne vlade bila je 2018, kada je oko 850.000 državnih službenika bilo u stanju delimične nezaposlenosti, prema navodima tog odbora.

Post Views: 24

Originalni tekst