Bajden obavešten da je Trampova administracija spremna za prenos vlasti

Uprava za opšte poslove obavestila je izabranog predsednika Džoa Bajdena da je Trampova administracija spremna da započne proces tranzicije, odnosno prenos vlasti.

Džo Bajden Foto: AP Photo/Paul Sancya/Betaphoto
Džo Bajden Foto: AP Photo/Paul Sancya/Betaphoto

Agencija američke Vlade zadužena za proces predaje vlasti konstatovala je da je izabrani predsednik Džozef Bajden, kako je ukazano, očigledni pobednik američkih predsedničkih izbora.

“Znajte da sam odluku donela nezavisno – zasnovana je u zakonu i na dostupnim činjenicama. Nikada nisam bila pod posrednim ili neposrednim pritiskom izvršne vlasti, u vezi sa sadržinom ili tajmingom za donošenje ove odluke, uključujući i zaposlene u Beloj kući ili Upravi za opšte poslove”, navela je u pismu izabranom predsedniku Bajdenu direktorka agencije u čijoj je nadležnosti proces tranzicije Emili Marfi, prenosi Glas Amerike.

Marfi je na funkciju postavio aktuelni predsednik Tramp koji ne želi da prizna predviđene rezultate izbora.

Ovim potezom direktorke Uprave otvara se put za početak transfera vlasti sa Trampove na buduću Bajdenovu administraciju. Istovremeno, izabranom predsedniku omogućava se koordinacija sa federalnim agencijama uoči zvaničnog preuzimanja funkcije 20. januara.

Informacije i pismo koje je Marfi uputila izabranom predsedniku Bajdenu, u koje je agencija Asošijeted pres imala uvid, pojavile su se nakon što je objavljeno da je u američkoj državi Mičigen potvrđena izborna pobeda demokratskog kandidata.

Izvršni direktor Bajdenovog tranzicionog tima Johanes Ejbraham izjavio je da je ta odluka bila potrebna da bi se otpočelo suočavanje sa izazovima američke nacije – uključujući suzbijanje pandemije koronavirusa i oporovak ekonomije.

“U predstojećim danima tranzicioni zvaničnici susretaće se za predstavnicima državnih agencija u nameri da razmatramo odgovor na pandemiju, u potpunosti se posvetimo našim interesima u sferi bezbednosti i utvrdimo stanje u vladinim agencijama u vremenu Trampove administracije", saopštio je Ejbraham.

Povodom tih informacija reagovao je aktuelni predsednik Tramp, koji je na društvenoj mrži Tviter objavio da je Emili Marfi i njenom timu, tvrdeći da su bili na meti napada, preporučio da urade ono što je potrebno – ali i da se njegova borba nastavlja.

“Želim da se zahvalim Emili Marfi i Upravi za opšte poslove na posvećenosti i lojalnosti našoj zemlji. Prećeno joj je i bila je napadana i ne želim da se to dešava njoj, njenoj porodici niti bilo kom zaposlenom Uprave. Nastavljamo snažnu borbu i verujemo da ćemo uspeti. Međutim, u najboljem interesu naše zemlje, preporučujem Emili da učini ono što je potrebno u početnim protokolima – isto to preporučio sam mom timu”, napisao je na Tviteru Tramp.

Sve američke države trebalo bi da do 8. decembra potvrde rezultate glasanja, a 14. decembra trebalo bi da bude održano elektorsko glasanje.

Rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora, a 20. januara novoizabrani predsednik Bajden trebalo bi da preuzme dužnost.

Izvor: VoA

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article