Bajden nominovao veterane Obamine administracije za visoke pozicije u Stejt departmentu

Izabrani američki predsednik Džozef Bajden danas je za visoke pozicije u Stejt departmentu predložio više karijernih diplomata i veterana administracije predsednika Baraka Obame.

Džo Bajden Foto: AP Photo/Paul Sancya/Betaphoto
Džo Bajden Foto: AP Photo/Paul Sancya/Betaphoto

Bajden je time nagovestio želju za povratkom tradicionalnijoj spoljnoj politici SAD posle četiri godine neizvesnosti i nepredvidivosti pod odlazećim predsednikom Donaldom Trampom koji se držao politike "Prvo Amerika".

Nakon što je ranije objavio da će šef američke diplomatije biti Entoni Blinken, Bajden je danas za njegovu zamenicu nominovao Vendi Šerman, a za državnu podsekretarku za politička pitanja Viktoriju Nuland, što su druga i treća funkcija po važnosti u Stejt departmentu.

Nauka u prvom planu

Nauka će uvek biti u prvom planu u njegovoj administraciji, rekao je Bajden i podigao je poziciju savetnika za nauku u rang člana kabineta, što je prvi put u istoriji.

Bajden je izjavio da će naučnici "obezbediti da je sve što se radi zasnovano na nauci, činjenicama i istini". Kandidat za direktora kancelarije za nauku i tehnologiju i savetnika za nauku je Erik Lender, jedan od pionira u polju mapiranja ljudskog genoma. Trenutni savetnik za nauku Bele kuće je meteorolog.

Bajden je takodje naveo da će Lenderov saradnik Frensis Kolins ostati na čelu Nacionalnih zdravstvenih instituta.

Lender predaje biologiju na Harvardu i MIT, a njegov izbor u vladine agencije mora biti potvrđen u Senatu.

Šerman je imala ključnu ulogu u pregovarima o medjunarodnom nuklearnom sporazumu velikih sila i Irana iz 2015. godine, a ranije je, izmedju ostalog, bila koordinatorka u Stejt departmentu za politiku prema Severnoj Koreji.

Sada radi kao profesorka Univerziteta Harvard i kao savetnica u kompaniji "Olbrajt Stounbridž grup".

Nuland je bila pomoćnica državnog sekretara za evropska pitanja i portparolka Stejt departmenta.

Svog dugogodišnjeg spoljnopolitičkog savetnika Brajana Mekiona, Bajden je nominovao za zamenika državnog sekretara za upravljanje.

Diplomatu Boni Dženkins predložio je za državnu podsekretarku za kontrolu naoružanja, a Uzru Zeju za državnu podsekretarku za demokratiju i ljudska prava.

Bajden je rekao da predloženi članovi tima Stejt departmenta "otelovljavaju njegovo čvrsto uverenje da je Amerika najjača kada radi sa svojim saveznicima".

Dodao je da je uveren da će predloženi kandidati za funkcije "iskoristiti diplomatsko iskustvo i veštinu da obnove globalno i moralno liderstvo SAD".

Od 11 diplomata koje je Bajden danas nominovao, pet ili nisu belci ili su pripadnici LGBT populacije. Svi su zagovornici multilateralizma.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article