Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden obećao je Izraelu „gvozdenu“ podršku ukoliko Teheran krene u osvetu ubijenih visokih zvaničnika.

Bajden je upozorio da Iran preti kako će pokrenuti „veliki napad” nakon izraelskog udara na iranski konzulat u Siriji koji se dogodio pre 10 dana.

„Učinićemo sve što možemo kako bismo očuvali bezbednost Izraela“, dodao je on. Nešto ranije, u sredu, iranski lider rekao je da je izraelski napad u Damasku bio ekvivalentan napadu na sam Iran.

„Napadom na naš konzulat, kao da su direktno napali našu teritoriju“, rekao je ajatolah Ali Hamnei u televizijskom govoru, dodajući da „režim zla mora biti kažnjen, i da će i biti kažnjen“.

Prema pisanju BBC-a, još uvek nije jasno kako bi iranska odmazda mogla da izgleda. Direktnim udarom na Izrael, Iran bi rizikovao još veću eskalaciju sukoba, a ako je verovati vojnim analitičarima, on nema vojne kapacitete za ulazak u veću konfrontaciju.

Daleko izglednija alternativa bio bi napad preko Hezbolaha, koji sa teritorije susednog Libana veoma često napada Izrael. Iranski zvaničnik je u nedelju upozorio da izraelske ambasade „više nisu bezbedne“, sugerišući da bi zgrada konzulata mogla biti moguća meta.

Eksperti, tvrdi BBC, ne isključuju ni mogučnost sajber napada.

Podsetimo, tokom napada na zgradu iranskog konzulata u Damasku koji se odigrao 1. aprila, 13 ljudi, uključujući i visoke iranske vojne vođe, izgubilo je živote. Iako izrael nije preuzeo odgovornost za napad, smatra se da stoji iza njega, a američke i izraelske snage u regionu stavljene su u stanje visoke pripravnosti poslednjih dana.

„Kao što sam rekao premijeru Netanjahuu, naša posvećenost zaštiti Izraela od ovih pretnji koje stižu iz Irana i njegovih zastupnika je gvozdena — dozvolite mi da ponovim, gvozdena“, rekao je Bajden.

Ovi Bajednovi komentari dolaze samo dan nako što je američki predsednik u intervjuu pozvao na prekid vatre u Gazi i rekao da se ne slaže sa Netanjahuovom ratnom strategijom.

„Mislim da je to što radi greška. Ne slažem se sa njegovim pristupom“, rekao je on u intervjuu za Univision koji je snimljen pre nedelju dana.

Post Views: 42

Originalni tekst