Bajden najavio novi paket pomoći Ukrajini, Zelenski zahvalan na PVO sistemu Patriot 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Beloj kući novi paket dodatne pomoći SAD od 45 milijardi dolara, kao i da će biti donet nacionalni zakon koji će dati ovlašćenje Ministarstvu odbrane da nabavi ključno naoružanje za Ukrajinu, prenosi N1.

SAD će Ukrajini pružiti i bezbednosnu pomoć vrednu 1,85 milijardi dolara, koja će uključivati i sistem protivvazdušne odbrane Patriot, koji će, kako je Bajden poručio, biti ključni mehanizam odbrane od ruske agresije.

Ta pomoć će, kako je dodao, uključivati i direktne transfere opreme Ukrajini, ali i ugovore za snabdevanje municijom ukrajinske artiljerije, tenkova i raketnih lansera. Što se Patriota tiče, Bajden je naveo da će to biti „veoma važan korak da se stvori bezbedni vazdušni prostor iznad Ukrajine“.

On je istakao da ukrajinski narod pokazuje svetu koliko je njihova odlučnost nepokolebljiva i pokazala snažan stav protiv agresije.

Dodao je da Ukrajinci nikada neće ostati sami, kao i da su i demokrate i republikanci „na jedinstven način doneli odluku da se pruži podrška Ukrajini“.

„Kad je Putin poslao tenkove, američki narod je bio spreman da se suprotstvai nasilnicima, još pre početka invazije Putin je pretio Ukrajini, mi smo se pobrinuli da Ukrajina bude spremna… Uveli smo sankcije bez presedana kako bismo otežali brutalni rat Rusije. Dali smo milijarde dolara budžetske podrške kako bi ukrajinska vlada mogla da nastavi da pruža osnovne usluge svom narodu“, poručio je Bajden.

Istakao je da je „Ukrajina porazila ruska očekivanja u svakom mogućem smislu“.

„SAD će osigurati da hrabri ukrajinski narod nastavi da brani svoju domovinu dokle god to bude potrebno“, naveo je.

Dodao je da „Rusija namerno napada ključnu infrastrukturu Ukrajine“.

„Rusija koristi zimu kao oružje da bi se ljudi smrzavali, izgladnjivali. Radimo na osiguranju ključne opreme kako bi Ukrajina mogla da popravi kvarove na sistemu električne energije. Želim da ukrajinski narod zna da će američki narod biti uz vas dokle god bude trebalo“, poručio je Bajden.

Zelenski je kazao da je došao u SAD da bi američkom narodu preneo zahvalnost zbog svega što su učinili za Ukrajinu.

„Ovo je istorijska poseta za naše odnose. Počeli smo novu fazu odnosa sa SAD, postali smo istinski partneri i saveznici. Zahvaljujem Bajdenu na iskrenoj podršci i razumevanju Ukrajine, kao i na podršci međunarodne koalicije“, naveo je Zelenski i dodao da je pomoć od dve milijarde američkih dolara od velike važnosti za Ukrajinu, a „najvažniji je sistem Patriot“, za koji je kazao da će znatno ojačati ukrajinsku odbranu i da je ono što će „promeniti igru“.

„Ovo je vrlo važan korak i jedini način na koji možemo zaustaviti terorističke napade na naš energetski sektor i naš narod“, poručio je Zelenski.

Istakao je da Rusija mora biti smatrana odgovornom za sve što je učinila.

Ovo je prva poseta Zelenskog inostranstvu od kako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara i prvi direktan susret dvojice lidera od 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst