Predsednik SAD Džozef Bajden je krenuo u frontalni napad na svog rivala Donalda Trampa, optužujući ga da koristi retoriku nacističke Nemačke.

Donald Tramp, veliki miljenik republikanaca, „spreman je da žrtvuje našu demokratiju da bi dobio vlast“, rekao je demokratski predsedniki u Pensilvaniji, na istorijskom mestu Rata Sjedinjenih Država za nezavisnost.

„On govori o trovanju krvi Amerikanaca, koristeći potpuno isti jezik koji je korišćen u nacističkoj Nemačkoj“, nastavio je Bajden koji je u poslednjim istraživanjima javnog mnjenja rame uz rame s Trampom ili neznatno iza njega.

Predsednik bi trebalo da glavni govor održi u subotu, na treću godišnjicu napada na Kapitol u Vašingtonu, 6. januara 2021.

Napad na Kapitol predmet je spora u Sjedinjenim Državama: četvrtina Amerikanaca veruje, bez dokaza, da iza toga stoji FBI, prema anketi Vašington posta i Univerziteta Merilend objavljenoj ove nedelje.

„Tramp i njegove MAGA pristalice (Skraćenica od Učinimo Ameriku ponovo velikom, vodeći slogan republikanskog milijardera) ne samo da odobravaju političko nasilje, već mu se i smeju“, ponovo je kritikovao Bajden.

Trampov portparol Stiven Čung odmah je uzvratio da je Bajden „prava pretnja demokratiji“.

Prethodno je šefica predizbornog tima predsednika Džuli Čaves Rodrigez ocenila da je predizborni govor Bajdena od pre četiri godine, da vodi „bitku za dušu Amerike“, sada aktuelniji nego ikada pre.

„Pretnja koju je Donald Tramp predstavljao američkoj demokratiji 2020, samo se produbila“, rekla je ona u saopštenju.

Lokacija koju je Bajden odabrao za svoj govor je simbolična: to je mesto gde je Džordž Vašington, budući prvi predsednik Sjedinjenih Država, okupio američke vojne snage koje su se borile protiv Britanske imperije pre skoro 250 godina.

„Odabrali smo to mest jer je Džordž Vašington ujedinio tamošnje kolonije“, rekao je zamenik direktora kampanje Kventin Fulks. „Onda je postao predsednik i postavio je temelje za mirnu tranziciju vlasti – što su Donald Tramp i republikanci odbili da urade“.

Najveća mana Džoa Bajdena verovatno su njegove godine. Njegovih nekoliko promašaja, posrtanja i jezičkih grešaka se stalno pominje.

On ima najgori rejting popularnosti za aktuelnog predsednika u decembru koji prethodi izbornoj godini.

„Ako bi izbori bili sutra, predsednik Bajden bi izgubio“, rekao je za AFP Vilijam Galston, stručnjak Instituta Brukings.

Post Views: 53

Originalni tekst