Bajden izabrao iskusnog diplomatu Vilijama Barnsa za šefa CIA

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovaće dugogodišnjeg bivšeg karijernog diplomatu Vilijama Barnsa za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Vilijam Barns, Foto: Wikipedia
Vilijam Barns, Foto: Wikipedia

"Bil Barns je izuzetni diplomata sa više decenija iskustva na svetskoj sceni u održavanju naše zemlje bezbedne i sugurne. On deli moje duboko uverenje da obaveštajna služba treba da bude apolitična i da posvećeni obaveštajni profesionalci koji služe našoj naciji zaslužuju zahvalnost i poštovanje", napisao je Bajden.

On je rekao da će Barns doneti znanje, prosuđivanje i perspektivu potrebnu da se suprotstavi pretnjama pre nego što stignu do SAD i da će američki narod spavati mirno sa njim kao sledećim direktorom CIA.

Bivši ambasador u Rusiji i Jordanu Barns ima 33-ogodišnju karijeru u Stejt departmentu za vreme republikanskih i demokratskih predsednika. On je napredovao u diplomatskoj službi i postao državni sekretar pre nego što je otišao u penziju 2014. i postao šef Karnegi fondacije za međunarodni mir (Carnegie Endowment for International Peace).

U jeku previranja u Stejt departmentu posle preuzimanja dužnosti Donalda Trampa u januaru 2017. godine Barns je ćutao do prošle godine kada je počeo sa pisanjem jako kritičkih članaka o politici administracije Donalda Trampa u publikacijama Forin afers i drugim.

Izvor: Beta – AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article