Bajden i Merkel saglasni o spoljnopolitičkim prioritetima među kojima je i Zapadni Balkan

Predsednik SAD Džozef Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel saglasili su se da sarađuju na zajedničkim spoljnopolitičkim prioritetima među kojima je i Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju o telefonskom razgovoru dvoje lidera koje je objavila Bela kuća.

Beta/AP: Bela kuća
Foto: Beta/AP / Bela kuća

"Lideri su se složili da sarađuju na zajedničkim spoljnopolitičkim prioritetima, uključujući Avganistan, Kinu, Iran, Rusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan", navodi se u saopštenju posle telefonskog razgovora predsednika SAD i nemačke kancelarke od 25. januara.

Bajden i Merkel, kako se dodaje, saglasili su se i o važnosti globalne saradnje, uključujući i kroz obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, u borbi protiv klimatskih promena, obuzdavanju pandemije kovida-19 i unapređenju zdravstvene sigurnosti, kao i u težnji održivom globalnom ekonomskom oporavku.

U saopštenju se navodi i da je Bajden kancelarki Merkel preneo želju da za produbljivanjem odnosa dve zemlje i izrazio nameru da revitalizuje transatlantski savez, uključujući i preko NATO i EU, kao kamen temeljac kolektivne bezbednosti i zajedničkih demokratskih vrednosti.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article