AMERIČKI i francuski predsednik, Džozef Bajden i Emanuel Makron, razgovarali su danas telefonom i ponovili da je važno održavati mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, saopštila je Bela kuća.

БАЈДЕН И МАКРОН: Важно очувати мир у Тајванском мореузу

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Dvojica predsednika su razgovarali i o nedavnoj Makronovoj poseti Kini, kao i pokušajima da zajednički promovišu prosperitet, univerzalne vrednosti i međunarodno pravo u Info-Pacifiku, dodala je Bela kuća, prenela je agencija Kjodo.

Njihov razgovor je došao nakon Makronovih komentara koji su zaintrigirali zapadne diplomate, pitajući se da li je Francuska promenila svoju politiku prema Tajvanu i Kini.

-Najgora stvar bi bila da pomislimo da mi, Evropljani, moramo da postanemo sledbenici ove teme i da se oslanjamo na agendu SAD i kinesku preteranu reakciju, rekao je Makron za francuski list “Ehos” i “Politiko Evropa”.

Njegove izjave ukazuju da Evropa ne bi trebalo da ide u korak sa američkim pristupom Tajvanu i Kini pozdravljene su u Pekingu, dodaje japanska novinska agencija.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je moguće da je Bajden pitao francuskog kolegu da pojasni svoje komentare.

Bajden i Makron su ponovili “čvrstu podršku” Ukrajini u odbrani protiv ruskog napada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ĐOKOVIĆ I KAD GUBI - POBEĐUJE: Izašla nova ATP lista, a na njoj Srbin...

GLUMICA JOVANA BALAŠEVIĆ PRIJAVILA MUŽA ZA NASILJE: Zaključao je u stanu i nije dao da izađe? - oglasila se glumica

Folkerka ima 28 godina i kupuje TREĆI stan na Vračaru

Folkerka ima 28 godina i kupuje TREĆI stan na Vračaru

ALEKSANDRA Mladenović ima samo 28 godina, a već kupuje treći stan, i to na jednoj od najskupljih lokacija u Beogradu, na Vračaru! Pevačica ne troši pare na skupocene krpice, obuću i satove, već svaki zarađeni dinar ulaže u nekretnine.

20. 04. 2023. u 21: 14

Originalni tekst