Bajden: Dejtonski sporazum doneo mir, ali je u BiH ostao nedovršen posao

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je Dejtonski sporazum doneo mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, ali da je ostao nedovršen posao na promovisanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke države.

Džozef Bajden u poseti Beogradu; Foto: Srđan Ilić
Džozef Bajden u poseti Beogradu; Foto: Srđan Ilić

Bajden je rekao da je 25. godišnjica Dejtonskog sporazuma "prilika za sve strane da razmisle o svetlijoj budućnosti i da se ponovo obavežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene građane", prenela je Al Džazira.

"Prečesto smo videli kako nacionalizam pobeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, umesto sprovođenja reformi u korist većine", rekao je budući američki predsednik.

Bajden, koji 20. januara treba da stupi na dužnost, opisao je rat u BiH kao najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata.

"Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, a žalimo za gubitkom oko 100.000 ljudi i raseljavanjem miliona", naveo je Bajden povodom godišnjice sporazuma kojim je 1995. godine okončan rat.

Dodao je da se raduje saradnji s međunarodnom zajednicom i građanima BiH "kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Dejtonskog sporazuma, prosperitetna, pravedna i demokratska BiH u srcu Evrope, cela, slobodna i mirna".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article