Gotovo neprekidno, uvek ima neke serije o kojoj ljudi pričaju i koju masovno preporučuju. Čini se da sve što se menja jeste fokus. Malo bude aktuelan jedan naslov, a onda naiđe drugi i “razvali”, pa ukrade šou.

Ovih nedelja priča se, isto masovno i uz mnogo preporuka, o seriji rađenoj po istinitoj priči “Baby Reindeer” (Mali irvas). Samo, ove priče drugačije su od prethodnih. Nisu to više obična ćaskanja o tome šta će ko sledeće pogledati u jednom dahu na Netflix-u. Ovo je serija koja ne ostavlja bez daha u onom kliše smislu – ona ga seče. I nije to samo još jedna životna priča sa kojom se identifikujemo tek na nivou (sa)žaljenja. Ovo je jedna ispričana priča, u ime mnogih koje nije imao (ili smogao snage) neko drugi, od mnogih, da ispriča. A sada kada gledaju, dobro im je poznat skoro svaki deo.

Serija “Baby Reindeer” otvorila je važnu, temu proganjanja, trauma i seksualnog zlostavljanja. Na Velikim pričama iz različitih uglova neki autori bavili su se analizom, a u novoj epizodi psihološkog podkasta “Kako da izgradite dobar život”, sa psihoterapeutkinjom Ivom Branković, čeka vas priča iz ugla progonitelja.

Koji problem mentalnog zdravlja ima Marta, glavni negativni lik ove serije? Osećaj neuzvraćene ljubavi naširoko je poznat, kao i pogrešna procena da druga strana oseća isto. Da li je svako donekle Marta i kako prepoznati granicu zdrave iracionalnosti koju zaljubljenost nužno podrazumeva i onoga što bi bio poremećaj?

Gde je zaljubljenost, gde opsesija, a gde je poremećaj prikazan u ovoj seriji – okosnica je priče 55. epizode, u kojoj vas čeka i razumevanje druge strane, koja je sve zakotrljala. Biće reči i o tome ima li i kako pomoći osobi sa poremećajem ovog tipa (nećemo vas držati u neizvesnosti a vrlo verovatno da ste sad već ste i čuli – erotomanija).

Sa druge strane, ova epizoda ipak pruža i odgovor na to kako se zaštiti od potencijalnog proganjanja i ima li nekih ranih upozorenja koja bi ukazala na to sa čim imamo posla, mnogo pre nego što problem postane Donijevih razmera.

Post Views: 19

Originalni tekst