Osamdeseta dodela Zlatnih globus biće održana 10. januara. Mediji i kladionice već uveliko prognoziraju ko će se radovati na kraju ove večeri, a ko će otići kući praznih ruku. Saznajte u narednim redovima ko su po njima favoriti.

Kako je objavljeno, prezenteri će biti Ana de Armas, Džejmi Li Kertis, Nisi Neš-Bets, kao i Ana Gastejer, Bili Porter, Kolman Domingo, Nataša Lion, Mihaela Džej Rodrigez, Nikol Bajer, Kventin Tarantino i Trejsi Morgan.

Očekuje se da će se na ceremoniji pojaviti i Ostin Batler („Elvis“); tim „Fabelmanovih“ u sastavu Stiven Spilberg, Mišel Vilijams i Toni Kušner; i, najverovatnije, Danijel Krejg („Stakleni luk“). Na listi su i zvezde filma „Na zapadu ništa novo“ Feliks Kamerer i Danijel Bril, piše Varajeti, a prenosi Nova.rs.

Što se tiče gostiju iz televizijskih projekata, tu su Kevin Kostner („Yellowstone“), Šeril Li Ralf („Abbott Elementary“), dvostruko nominovana Džulija Garner („Ozark“ i „Inventing Anna“), Nisi Neš („Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story“), Elizabet Debiki („Kruna“), Džena Ortega („Sreda“), Kejli Kvoko („The Flight Attendant“), Džesika Čestejn ( „Džordž i Temi“) i Džeremi Alen Vajt („Medved“).

Ovu uglednu ceremoniju prethodnih godina pratili su skandali. Prošle godine, nakon teksta u Los Anđeles tajmsu kako u toj organizaciji nema nijednog Afroamerikanca, HFPA optužena je za etničku neravnopravnost, ali i za to da su članovi primali mito, što je dovelo do bojkota nagrada od strane Holivuda. Čak je Tom Kruz iz protesta vratio tri osvojena Zlatna globusa u karijeri. Desilo se prošle godine prvi put da dodela nije prenošena uživo, a sama ceremonija održana je bez prisustva publike na Beverli hilsu. „Globus“ sada nastoji da ponovo bude jedna od najomiljenijih holivudskih ceremonija dodele nagrada, sa potencijalom da utiče na glasanje za „Oskar“ i SAG nagrade.

Zvezda filma „Kit“ Brendan Frejzer jedini je kandidat koji je javno rekao da neće prisustvovati zbog svog prethodnog lošeg iskustva. Biće i drugih, ali ne nužno zbog problema sa organizacijom. Hju Džekman („Sin“) biće u Njujorku, gde će glumiti na Brodveju u „The Music Man“, zatim Džon Litgou („The Old Man“) snima u Evropi, dok će Dijego Luna najverovatnije izostati jer je u produkciji druga sezona serije „Andor“.

Holivudsko udruženje je takođe u ponedeljak saopštio da će se „Sony Music Masterworks“ kompozitorka, producent i aktivistkinja Kloi Flauer pojaviti tokom televizijskog prenosa i da će izvesti novu pesmu „Golden Hour“, inspirisanu njenim učešćem.

Tročasovni televizijski prenos, koji se emituje uživo na NBC i Peacock iz Beverli Hiltona, vodiće dobitnik Emija – Džerod Karmajkl. Veče će uključivati počast Rajanu Marfiju, koji će dobiti četvrtu nagradu „Kerol Barnet“, i Ediju Marfiju, koji je nagrađen nagradom „Sesil B. Demil“.

Sudeći prema stranim kritičarima, kladioničarima i uglednim magazinima najviše šansi da osvoje „Zlatnog globusa“ imaju:

Najbolji film (drama) – „Avatar: Put vode“ ili „Fabelmanovi“

Najbolji film (komedija) – „Duhovi ostrva“ ili „Everything Everywhere All at Once“

Najbolji glumac u drami – Ostin Batler „Elvis“ ili Brendan Frejzer „Kit“

Najbolji glumac u komediji – Kolin Farel „Duhovi ostrva“

Najbolja glumica u drami – Kejt Blančet „Tár“ ili Mišel Vilijams „Fabelmanovi“

Najbolja glumica u komediji – Mišel Jeo „Everything Everywhere All at Once“ ili Ema Tompson „Srećno, Leo Grande“

Najbolji sporedni glumac – Ke Huy Quan „Everything Everywhere All at Once“

Najbolja sporedna glumica – Keri Kondon „Duhovi ostrva“

Najbolji reditelj – Danijel Kvan, Danijel Šeinert (Danijels) „Everything Everywhere All at Once“ ili Stiven Spilberg

Najbolji scenario – „Everything Everywhere All at Once“ – Danijel Kvan, Danijel Šeinert

Najbolji animirani film – Pinokio Giljerma del Tora

Najbolji strani film – „RRR“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst