AUTSAJDERSKA priča srpskih košarkaša na Svetskom prvenstvu u Manili nije do samog kraja ispratila tipični scenario. Unapred otpisana sportska grupa u kratkom periodu doživljava raznolika iskušenja, svakim danom postaje homogenija, otvorenija za velike snove i naposletku ih pretvori u čudesnu stvarnost, uz koju suzu radosnicu i nepodeljenu naklonost publike.

АУТСАЈДЕРИ

FOTO: Arhiva novosti

Ne, to nije priča ovih 12 momaka, iako su nekako uspeli da ih ubede da su autsajderi. Kompleks niže vrednosti nametnut im je površnim stavovima da bez Nikole Jokića i još nekih nisu niko i ništa. Osim domaćih medijskih zveri u krvoločnom lovu na klikove, u tom nedelu su saučestvovali i pojedini FIBA analitičari. Neke lično poznajem i, verujte mi, ne bi probacili loptu kroz obruč ni da ih Nikola Milutinov podigne do visine koša.

Zbog toga je posao Svetislava Pešića bio mnogo više od trenerskog. Kao u filmu „Rezerve“, u kome Džin Hekman kao „kouč“ američkog fudbalskog tima ubeđuje sportske i životne autsajdere da mogu da budu jednako dobri kao razmažene zvezde u štrajku zbog premalo miliona na računima. Morao je da ih uveri da nisu rezerve, da ih je na svetsku pozornicu doveo njihov talenat, njihovi igrački i ljudski kvaliteti, ono što nose u grudima i možda ni sami nisu svesni koliko je veliko i predivno.

Da, ovo je priča o predivnoj grupi momaka, koji su u prvom poglavlju bili saigrači pod državnim barjakom, u poslednjem nerazdvojni drugovi, braća po svemu osim po krvnom srodstvu. To će zauvek ostati, poput dečačke družine u remek-delu reditelja Roba Rajnera „Stand by me”. I u Manili smo gledali film o odrastanju, o jednom umalo tragičnom događaju koji ih je još više zbližio, okupio oko vatre te ledene noći. Gledali smo kako grade tim kadar da se uhvati u koštac sa svakim i svime na ovom svetu, ali smo, iznad svega toga, gledali kako grade uspomene na doba koje će jednog dana postati slatki nezaborav.

Njihove suze nisu oplakivale izmaklu zlatnu medalju. O velikom rezultatskom postignuću prozborili su tek koju reč, kao jedan (za svi) govorili su o tkanju te neraskidive veze za ceo život. Zato su suze nakvasile taj poslednji takmičarski dan. Svako zna kakav je osećaj kad te preseče saznanje da se bliži vreme da nas život razveje na razne strane, neretko i otuđi.

Ne, ovi momci se nikad neće otuđiti i za njih još nije došao taj neumitni čas fizičkog razdvajanja. Gledaćemo ih i na Olimpijskim igrama u Parizu iduće godine i sasvim sigurno neće biti autsajderi. Sa Jokićem ili bez njega.

BONUS SADRŽAJ

Da li ste znali da je Novak Đoković u svojoj knjizi izneo plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život? Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam otkriva i lake vežbe za razgibavanje, iste one koje i on radi pre svakog meča.

Naručite OVDE svoj primerak knjige “Serviraj za pobedu” i krenite stopama najboljeg na svetu.

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst