plakat dokumentarne serije Foto: HBO / Avalon / Profimedia

Na HBO ovaj vikend stiže nova dokumentarna serija reditelja Erika Guda, tvorca popularne dokumentarne serije „Tiger King“, koja se prikazivala od 2020. do 2021. godine.

Nova dokumentarna serija, pod nazivom „Chimp Crazy“, takođe će se baviti problematikom posedovanja egzotičnih kućnih ljubimaca, ali ovaj put u fokusu će biti majmuni, prenosi Index.

Priča prati trgovca egzotičnim životinjama Toniju Hadiks, koja sa svojom šimpanzom Tonkom živi u američkoj saveznoj državi Misuri. Tonka je takođe „filmska zvezda“ i glumila je u raznim filmovima iz 90-ih, od „Babe: Pig in the City“ do „George of the Jungle“.

Kada su državne institucije i društvo za zaštitu životinja PETA pokušali da spasu Tonku od Hadiks i odvedu je u rezervat za majmune, vlasnica je lažirala majmunovu smrt i započela dugu sudsku bitku kako bi zadržala šimpanzu. U dokumentarcu ćemo saznati da li je uspela u tome.

Gudova nova dokumentarna serija, uz Hadiksinu priču, prikazaće i priče još nekoliko vlasnika primata.

Prve kritike su pozitivne

Kritičari koji su imali priliku da gledaju „Chimp Crazy“ pre same premijere ne prestaju da hvale HBO-ovu dokumentarnu seriju. Na sajtu „Rotten Tomatoes“ trenutno ima maksimalnu ocenu.

„Ova četverodelna dokumentarna serija ima sve. Erik Gud, autor dokumentarne serije „Tiger King“, ponovo istražuje jedinstveno američku i moralno upitnu supkulturu posedovanja egzotičnih životinja“, napisala je Kajli Nortover za australijski list „The Age“.

„O ovoj seriji sam razmišljala danima nakon što sam je pogledala i uticala je na način na koji razmišljam o svim ljudskim interakcijama sa životinjama, bilo domaćim ili divljim“, napisala je Nina Mec za „Chicago Tribune“.

„Zapanjujući prikaz žudnje, zablude i okrutnosti koju ona rađa, a sve to učinjeno u ime saosećanja i ljubavi“, napisao je Nik Šejger, kritičar sajta „The Daily Beast“.

Dokumentarna serija „Chimp Crazy“ imaće četiri epizode, a na HBO dolazi 18. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst