Аутомат за спецназ: Необично тестирање АК-105 (ВИДЕО)
Наука и технологија

14 јануар 2022


Russia Beyond – Србија
Стрелци за време тренинга у Међународном центру за припрему снага специјалне намене.

Стрелци за време тренинга у Међународном центру за припрему снага специјалне намене.

Сергеј Вењавски/TASS

Група ентузијаста из САД која се бави тестирањем стрељачког оружја снимила је јединствени тест једне модификације аутомата „Калашњиков“. Реч је о моделу АК-105 који између осталих користи и руска специјална јединица „Алфа“. Он се много разликује од уобичајеног АК, тако да је и само тестирање изузетно занимљиво.

Видео-прилог почиње шаљивом сценом у стилу „Звезданих ратова“, где улоге „терориста“ играју штитови са портретима бандита, а позитивне јунаке играју ентузијасти наоружани аутоматима АК-105. „Терористи“ отварају ватру из ласерског оружја, а „јунаци“ узвраћају ватром из калашњикова.

После ове шале почиње озбиљан тест овог необичног оружја. Аутор видео-прилога детаљно објашњава шта је дорађено на аутомату и пореди га са „стандардним“ моделом АК. Овде није реч само о савременијој опреми, ергономији и изузетно лепом изгледу, него и о јачини пуцња, дужини цеви, глатком кретању затварача и качењу оквира за муницију.

Цев АК-105 је краћа неколико центиметара, али то није нимало утицало на квалитет балистике. Напротив. Цев за одвод барутних гасова која потискује затварач скривена је иза додатне опреме и не види се. Оружари су успели да направе заиста непревазиђену ергономију.

„Ја сматрам да је то било чисто провиђење што је цев за одвод гасова на аутоматима серије АК-100 била толико дугачка, да би била скраћена на 12,4 инча (31,5 цм)“, каже аутор видео-клипа. „Још ми је занимљивије што су аутомати серије АК-100 били намењени искључиво за извоз, али су поједини модели брзо доспели у званични арсенал мајке Русије“.

Експерти мере и јачину звука приликом пуцња из аутомата и скрећу пажњу да је он мало тиши од других модификација. Посебну пажњу заслужује глатко кретање затварача и лакоћа качења оквира са муницијом. И заиста, то необично изгледа чак и када се гледа на видео-снимку.

Ту је, наравно, телескопски кундак који борац лако може да подеси како му одговара, што је за сваку похвалу.

Током целог теста аутор видео-прилога у неколико наврата не скрива своје одушевљење овим производом руских конструктора и каже да је то његово омиљено оружје коме нема премца у целом свету.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article