Home Iz minuta u minut “Auto je stao jedva dva-tri metra od Principa…”
“auto-je-stao-jedva-dva-tri-metra-od-principa…”

“Auto je stao jedva dva-tri metra od Principa…”

37
Fotografija: Wikimedia Commons

…Dok su se tako razvijale stvari u Opštinskoj kući, ostali atentatori su se rasturili ili razmeštali po ulicama, kud je trebalo da prođe Ferdinand sa pratnjom. Tako je i Gavrilo Princip, pošto je mimo njega prošla povorka sa automobilima, produžio i on uz obalu Miljacke, pa se onda vratio i uhvatio mesto na uglu keja pored Miljacke i ulice koja je skretala Hotel Evropi.

U tu ulicu po programu posete Sarajevu trebalo je da skrene povorka automobila sa prestolonaslednikom. Slučaj mu je išao na ruku. U uzbuni – posle prvog atentata – zaboravljeno je narediti šoferima – da ne skreću u tu ulicu, nego da produže niz obalu Miljacke prema Ilidži. Zato su automobili kad su stigli, pošli po starom programu i počeli da skreću na uglu – pred apotekom, gde je danas Muzej Sarajevskog atentata, prema Hotel Evropi.

Slučaj je hteo da je auto, u kome su sedeli Ferdinand i njegova žena, po naređenju ustavljen upravo ispred mesta, gde je stojao Gavrilo Princip. Trebao je da se vrati na obalu Miljacke i produži niz nju. Auto je stao jedva dva-tri metra od Principa…

Sećanja se nalaze u rukopisnoj zaostavštini profesora Čubrilovića koju je zaveštao Arhivu SANU u Beogradu. Zavedena su pod signaturom br. 14.731. Čubrilović ih je napisao u posebnim sveskama, kojih ima ukupno devet.

I sada prvi put izlaze u javnost – onako kako su napisani, uz minimalne lektorske intervencije…

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 22. OKTOBRA. DIGITALNA IZDANJA DOSTUPNA NA NSTORE.RS

UZ NOVI NEDELJNIK SE DOBIJA NA POKLON NOVI PRIMERAK MAGAZINA “ISTORIJA”

Originalni tekst