Australija prijavila prvi smrtni slučaj moguće povezan s vakcinom AstraZeneka

Australija je prijavila danas prvi smrtni slučaj koji je moguće povezan sa vakcinom AstraZeneka, a radi se o jednoj 48-ogodišnjoj ženi. Kako je navedeno ona je dobila vakcinu 8. aprila.

Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić

"To je bilo nekoliko sati pre nego što su australijske vlasti preporučile ljudima mlađim od 50 godina da uzmu Fajzer vakcinu zbog malog rizika od razvijanja krvnih ugrušaka vezanog za AstraZeneku", saopštilo je australijsko regulatorno telo za vakcine.

Ona je primljena sa ugrušcima krvi u bolnici u Njukaslu u državi Novi Južni Vels četiri dana kasnije i umrla je juče, navodi se u saopštenju.

To je treći slučaj zgrušavanja krvi u Australiji zvanično povezan sa vakcinom od kada je počelo vakcinisanje početkom marta. Oko 885.000 doza antikovid vakcine date su širom Australije.

Pojedine zemlje Evropske unije privremeno su ili trajno obustavile upotrebu vakcina AstraZeneka zbog zabrinutosti u vezi sa krvnim ugrušcima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je najavila da će Unija do 2023. godine produžiti ugovor sa farmaceutskom kompanijom Fajzer koja proizvodi vakcine protiv koronavirusa. Ona je izrazila puno poverenje u tehnologiju kojom Fajzer pravi vakcine, za razliku od kompanija Astrazeneka i Džonson i Džonson koje vakcine proizvode virusnim vektorima, koristeći bezopasni virus.

Prethodno je italijanska La Stampa, pozivajući se na izvor iz ministarstva zdravlja, prenela da je Evropska komisija odlučila da naredne godine ne produži ugovore o nabavci vakcina protiv koronavirusa s farmaceutskim kompanijama koje proizvode cepivo s virusnim vektorima, kao što su AstraZeneka i Džonson i Džonson.

Nemačko Ministarstvo zdravlja preporučilo je da osobe mlađe od 60 godina, vakcinisane protiv virusa korona vakcinom AstraZeneka, zbog mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka prime drugačiju vakcinu prilikom revakcinacije.

Evropsko regulatorno telo donelo je preporuku da evropske zemlje mogu da nastave da koriste vakcinu AstraZeneka protiv koronavirusa navodeći da do sada raspoložive informacije ukazuju da broj tromboembolizama kod vakcinisanih osoba nije viši nego što je zabeleženo na celokupnoj populaciji I da je korist od vakcine veća od potencijanog rizika.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da nema razloga da se ne nastavi sa imunizacijom i da korist od vakcine AstraZeneka nadmašuje sve rizike

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da, prema podacima kojima ovo nacionalno regulatorno telo raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena vakcine AstraZeneka u Srbiji.

Izvor: Beta-AP, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article