Australijske vlasti planiraju da uvedu starosno ograničenje za korišćenje društvenih mreža, uz tvrdnje da šteti mentalnom i fizičkom zdravlju dece. Stručnjaci upozoravaju na moguće zloupotrebe.

Australijski premijer Entoni Albaniz saopštio je da njegova vlada planira da, pre donošenja zakona o starosnom ograničenju za korišćenje društvenih mreža, uvede probni period, preneo je Rojters.

Nije naglasio tačnu starosnu granicu, ali je istakao da će najverovatnije biti između 14. i 16. godine.

„Želim da vidim kako deca ostavljaju svoje uređaje i odlaze na fudbalska igrališta, bazene i teniske terene. Želimo da imaju stvarna iskustva sa stvarnim ljudima zbog toga što znamo da društvene mreže nanose društvenu štetu“, rekao je Albaniz za australijski ABC.

Ukoliko Australija donese taj zakon, bila bi među prvim zemljama koja će uvesti starosno ograničenje za društvene mreže. Prethodni pokušaji, među kojima je i onaj Evropske unije, nisu bili uspešni zbog pritužbi na sužavanje prava maloletnika za upotrebu interneta.

Rojters podseća da su Fejsbuk Instagram samostalno uveli starosno ograničenje i da njihovi najmlađi korisnici imaju 13 godina.

Prema podacima australijske vlade, više od četiri petine stanovnika ima profile na društvenim mrežama, a prema istraživanju Univerziteta u Sindeju tri četvrtine Australijanaca starosti od 13 do 17 godina koristi Jutjub ili Instagram.

Stručnjaci upozoravaju na potencijalne zloupotrebe. Australijski poverenik za bezbednost na internetu je u junu upozorio da bi pristup koji se zasniva na uvođenju starosnog ograničenja može da ograniči pristup mladima za kritičnu podršku, kao i da ih uputi na manje regulisane društvene mreže.

Post Views: 12

Originalni tekst