EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

(Beta) – Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da na severu Kosova jutros nema incidenata, ali da je “atmosfera napeta i da je dovoljno šibica da se upali da sve krene u nepoželjnom pravcu”.

Vučević je za televiziju Prva izjavio da “Priština sve vreme Kurtijevog mandata povlači niz jednostranih poteza koji su usmereni na nepoštovanje svih dogovora koji su na neki način postignuti”.

“To je jasna poruka Srbima da su oni tamo nepoželjni”, rekao je Vučević.

Povodom informacija iz kosovskih medija, da su se čule eksplozije tokom jučerašnjeg pokušaja članova opštinskih izbornih komisija da udju u zgrade opština na severu Kosova zbog organizovanja prevremenih lokalnih izbora koje bojkotuje Srpska lista, Vučević je rekao da su to “gluposti”.

On je ocenio da se nad Srbima na severu Kosova sprovodi “veoma organizovani teror” administracije Aljbina Kurtija, a da je cilj akcija koje sprovode “da uznemire, uplaše i proteraju Srbe”.

Euleks prati situaciju na severu Kosova, Kurti pojačava prisustvo policije

Misija vladavine prava EU na Kosovu Euleks  (EULEX) je saopštila da njihove policijske patrole i danas “prate bezbednosnu situaciju” na severu Kosova, u saradnji sa kosovskom policijom.

Iz Euleksa su za portal Kossev.info potvrdili da su na zahtev Kosovske policije i u koordinaciji sa KFOR-om njihove policijske jedinice juče pružile podršku u obezbedjivanju prostora oko zgrade Opštinske izborne komisije (OIK) u Severnoj Mitrovici.

Kako je javio taj portal, incident u Zubinom Potoku se “završio mirno, uz intervenciju i policije”, a u Severnoj Kosovskoj Mitrovici su na prostorije OIK-a bačene “dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala”, dok je drugu u kontrolisanoj eksploziji uklonio KFOR kasno sinoć.

Najmanje dva incidenta dogodila su se juče kada su novi članovi opštinskih izbornih komisija pokušali da udju u zgrade opština Zubin Potok i Severna Kosovska Mitrovica, da bi organizovali vanredne lokalne izbore 18. decemba, na kojima Srpska lista, najuticajnija stranka Srba na Kosovu, ne učestvuje.Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da su “zločinačke bande pojačale napade na severu Kosova”, i najavio da će se pojačati prisustvo kosovske policije u opštinama na severu.

Originalni tekst