Kiša meteora Kvadrantid, koja je prva kiša zvezda padalica u godini iznad ruskog neba, dostići će vrhunac aktivnosti u sredu u ranim satima, saopšteno je danas iz Moskovskog planetarijuma.

АСТРОНОМИ ОЧЕКУЈУ ОКО 120 БЉЕСКОВА НА НЕБУ: Изнад Русије у среду прва киша метеора у години (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Posmatrači meteorske kiše biće u mogućnosti da uoče kišu u pravcu severoistoka, pošto će biti vidljiva ispod sazvežđa Veliki medved, prenosi TASS.

Astronomi očekuju oko 120 bljeskova meteora na nebu.

– ‘Najbolje vreme za posmatranje je od ponoći do zore, kada su sunčevi zraci što je moguće više iznad horizonta. Ali uslovi za posmatranje Kvadrantida 2024. godine nisu baš povoljni. Mesec u poslednjoj četvrtini faze 010424 izlazi posle ponoći i ometaće posmatranje meteora -, navodi se u saopštenju planetarijuma.

Godišnja kiša meteora Kvadrantid javlja se od 28. decembra do 12. januara, a naziv je dobila po sazvežđu Kvadrans Muralis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst