NA Kongresu UEFA koji je odran 8. februara u Parizu, usvojena je odluka Izvrnog komiteta da Beograd i Fudbalski savez Srbije budu organizatori narednog sastanka najvieg tela Evropske fudbalske unije, 3. aprila 2025. godine.

:

FOTO: FSS

Predsednik FSS Dragan Daji nije krio zadovoljstvo zbog poverenja koje je ukazano Srbiji od strane krovne organizacije evropskog fudbala na elu sa Aleksanderom eferinom.

– Odluka UEFA da domainstvo narednog Kongresa dodeli naoj organizaciji, za sve nas koji radimo u srpskom fudbalu mora da bude ast i privilegija, ali pre svega ogromna odgovornost i obaveza da dokaemo da smo dostojni ukazanog poverenja. Beograd je prepoznat kao dinamian grad sa bogatom fudbalskom tradicijom i sposobnou da organizuje jedan od najznaajnijih dogaaja u evropskom fudbalu. Imamo sasvim dovoljno vremena da se pripremimo za ovaj veliki izazov i siguran sam da emo biti na visini zadatka. Kongres u Beogradu je vaan korak u daljem jaanju veza izmeu Fudbalskog saveza Srbije i Evropske fudbalske unije, kao i prilika da razmenimo iskustva i ideje sa kolegama iz drugih zemalja – rekao je Daji i naglasio da odluka UEFA dolazi u najboljem moguem trenutku, kada se naa A reprezentacija priprema za nastup na Evropskom prvenstvu u Nemakoj i kada srpski fudbal belei znaajan napredak u razliitim segmentima, pre svega na planu razvoja infrastrukture.

Tokom svog obraanja Kongresu, prvi ovek evropskog fudbala Aleksander eferin je u jednom trenutku rekao da se Jugoslavija nikada nije oseala evropskije, nego kada je Crvena zvezda osvojila Kup evropskih ampiona 1991. godine:

– To je bila pobeda protiv francuskog kluba, izvinjavam se gospoo ministarko – naalio se eferin sa Ameli Udea Kasterom, ministarkom omladine i sporta Francuske, koja je bila prisutna u dvorani, pa nastavio: – Pobeda Crvene zvezde je generisala jedinstven oseaj ponosa i pripadnosti, a s druge strane, Jugoslavija se nikada nije oseala vie izolovano i nesreno, nego kada je bila iskljuena sa EURO 1992. iz razloga s kojima smo svi upoznati. Uostalom, fudbalska legenda poput Dejana Savievia koji je ovde sa nama, najbolje ovo moe da potvrdi – rekao je eferin.

Aleksandar eferin/FOTO: FSS

To je kod svih lanova nae delegacije izazvalo posebne emocije.

– uti takve rei od predsednika UEFA na jednom ovakvom skupu zaista te ini ponosnim i privilegovanim. To su bili uspesi srpskog fudbala i naravno da ostaje ogromna al to 1992. godine nismo dobili ansu da na terenu pokaemo ono to smo zasluili kroz kvalifikacije na putu ka vedskoj. Drago mi je to se UEFA setila da minutom utanja oda poast ljudima koji su preminuli izmeu dva kongresa i to smo na taj nain imali priliku jo jednom da se oprostimo od velikih imena evropskog fudbala, ali i od dvojice naih ljudi ija su imena bila ispisana na velikom ekranu, Mustafe Hasanagia i Velimira orevia.

Generalni sekretar FSS Jovan urbatovi kae da se na dobijanju organizacije Kongresa radilo ve due vreme sa ljudima iz UEFA.

– Igrom sluaja, na mestu gde se 1953. godine rodila ideja o osnivanju Evropske fudbalske unije, doneta je jedan od najvanijih odluka za srpski fudbal u poslednjih nekoliko godina. Svakako veliko priznanje za Fudbalski savez, Beograd i dravu Srbiju, ali i obaveza da se jo jednom pokaemo u pravom svetlu. Imamo dovoljno iskustva, kapaciteta i znanja za jedan ovakav izazov. Prole godine smo bili domaini HET-TRIK Komiteta koji je jedan od najvanijih sektora u sistemu UEFA, preko koga se finansiraju svi veliki projekti u evropskom fudbalu. Tada smo dobili najvie ocene i svi delegati su oduevljeni to e ponovo imati priliku da posete Beograd. Ono to je najvanije, mislim da je ovo samo poetak. Zahvaljujui ulaganjima u infrastrukturu na svim nivoima, siguran sam da emo sve ee biti domaini velikih fudbalskih dogaaja. Sa elnicima UEFA ve smo obavili mnoge razgovore na tu temu, a izgradnja Nacionalnog stadiona prua nam ogromne mogunosti i daje za pravo da se posle 2027. godine nadamo dodeli organizacije nekog velikog takmienja ili finalne utakmice Lige Evrope – rekao je urbatovi.

BONUS VIDEO: Vatromet i slavlje „orlova“ – Srbija je na EURO nakon 24 godine

BONUS SADRAJ

Knjiga o naem asu koja je izazvala veliku panju nosi naziv „Novak, pariske prie„. Proite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada nevienim fotografijamapredstavljen je ivot slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poruite jo danas ovo remek-delo koje e vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporuujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vaim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst