Ašanin: Situacija u bolnicama bolja, tri klinike KC Srbije napuštaju kovid sistem

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je situacija u našim bolnicama bolja i da to daje mogućnost da neke bolnice izađu iz kovid sistema. Prema njegovim rečima, od danas klinike za pulmologiju i grudnu hirurgiju primaju nekovid pacijente, a od sledeće nedelje iz kovid režima izlazi i Klinika za plastičnu hirurgiju.

Vakcinacija protiv koronavirusa  pripadnika Vojske Srbije na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa pripadnika Vojske Srbije na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

"Mi smo po planu Ministarstva zdravlja pre tri dana otpustili poslednje pacijente sa Klinike za pulmologiju i Klinike za grudnu hirurgiju, onda je usledila dezinfekcija i mi od danas smo spremni za prijem nekovid pacijenata na tim klinikama", rekao je Ašanin za RTS.

Kada je u pitanju Klinika za plastičnu hirurgiju, prema njegovim rečima, sada su u fazi dezinfekcije i početkom sledeće nedelje očekuju da će biti spremna za prijem nekovid pacijenata.

"Ove klinike su dale veliki doprinos u lečenju kovid pacijenata. Samo na Klinici za plućne bolesti i na Klinici za grudnu hirurgiju, koje su u dva navrata bile u kovid sistemu, one su zbrinule oko 1.800 kovid pacijenata koji su imali srednje teško i tešku kliničku sliku i uglavnom im je bio neophodan kiseonik", naveo je Ašanin.

Do sada je pet klinika Kliničkog centra Srbije bilo u kovid sistemu, pored ove tri i Klinika za infektivne bolesti i Klinika za kožne bolesti.

"One zajedno su do sada hospitalno lečile oko 5.000 kovid pacijenata", dodao je Ašanin.

Kada je reč o kovid bolnici u Batajnici, koja je takođe deo Kliničkog centra Srbije, Ašanin kaže da je do sada u toj bolnici lečeno oko 2.070 pacijenata.

Na pitanje kakva je sada situacija, Ašanin je rekao da je indikator situacije šta se dešava u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike, odnosno koliko su oni pregledali pacijenata.

"Početkom decembra smo u toj prijemno-trijažnoj ambulanti za 24 sata imali preko 400 pregleda, ovih dana imamo oko 140-150 pregleda. Iz tog manjeg broja pregleda naravno ide i manji broj prijema i situacija je definitivno bolja u našim bolnicama", ističe Ašanin.

Ašanin je podsetio da je i dalje u toku vakcinacija zdravstvenih radnika Kliničkog centra Srbije.

"Mi smo do sada uspeli da vakcinišemo oko 1.500 zaposlenih Fajzerovom vakcinom, ruskom vakcinom vakcinišemo još 800 ljudi, a danas počinjemo kineskom vakcinom i planiramo da vakcinišemo oko 200 naših zaposlenih", naveo je Ašanin.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article