Ašanin: Izgradnjom nove bolnice kupili smo vreme dok ne osetimo prve povoljne efekte mera

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da je otvaranje kovid bolnice u Batajnici bilo spasonosno jer su svi bolnički kapaciteti bili prenategnuti.

Kovid bolnica u Batajnici Foto: Srđan Ilić
Kovid bolnica u Batajnici Foto: Srđan Ilić

Na lečenju od kovida-19 u bolnicama širom Srbije je 8.667 pacijenata, a direktor Kliničkog centra Srbije kaže da je otvaranje bolnice u Batajnici došlo u poslednjem trenutku.

"Svi kapaciteti bili su prenategnuti, ovo je značajno podiglo krivu bolničkih kapaciteta. Čini mi se da smo kupili vreme dok ne osetimo prve povoljne efekte mera, koje su naši građani počeli da poštuju", rekao je Milika Ašanin za RTS.

Prema njegovim rečima, na lečenju u Batajnici su 483 pacijenta, od kojih je 48 intubirano.

"Ne smem da pomislim šta bismo radili da prošle nedelje nismo imali ovakvu bolnicu", istakao je direktor Kliničkog centra Srbije.

Navodi da u bolnici postoje izuzetni uslovi – svi kreveti u jedinici intenzivne nege imaju respiratore, pacijenti se prate putem monitora od prijema do otpusta. Otvoren je i kol centar putem kog će od 8 od 20 časova svakog dana moći da se dobiju sve informacije o stanju pacijenata koji leže u kovid bolnici u Batajnici.

Ašanin je rekao da se održavaju trendovi punih bolničkih kapaciteta. Prema njegovim rečima, u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike obavi se svakog dana između 350 i 400 pregleda, a od 15 do 20 odsto pacijenata zahteva bolničko lečenje.

"U ovom momentu svaki bolesnik nalazi mesto, zadržavamo visok nivo hospitalizovanih što utiče da imamo niži mortalitet od drugih država", naglašava direktor KCS.

Ukazao je da podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da se prošle nedelje javilo 45.000 građana sa simptomima respiratorne infekcije i temperaturom. Od 21.000 njih je uzet bris.

"Iz tih brojeva ide veliki broj prijema i onda nam ostaje borba za spasavanje života građana. Sve ide od neadekvatnog ponašanja", naveo je direktor Kliničkog cnetra Srbije.

Istakao je da zaposleni u KCS rade na dva koloseka, u kovid i nekovid delu, koji je morao da se prilagodi protivpandemijskim merama.

"Kadrovi su nam raspoređeni, smanjili smo kapacitete nekovid dela prvo na 50 odsto, a sada smo na 30-40 odsto. Radimo da zbrinemo hitne i hronične bolesnike koji su došli u neodložna stanja, najviše kardiovaksularne, maligne bolesti, komplikacije od dijabetesa", napomenuo je Ašanin.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article