Apelacioni sud oslobodio Dejana Anđusa optužbi za iznudu

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu sportskom novinaru i televizijskom voditelju Dejanu Anđusu kojem se sudilo za iznudu 30.000 evra od biznismena N. M. 2017. godine.

Izvor: Youtube: Dejan Anđus
Foto: Izvor: Youtube / Dejan Anđus

U presudi objavljenoj na sajtu Apelacionog suda navodi se da odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu iz oktobra prošle godine.

Anđusa je optužnica teretila da je od januara do 30. juna 2017. u Beogradu od N. M. iznudio 30.000 evra na ime navodnog duga.

Apelacioni sud, kao i Viši sud, zaključili da je predaja tog novca bila rezultat njihovog dogovora i ranijeg poslovnog odnosa.

Sud navodi da su Anđus i N. M. od 2014. godine imali poslovni odnos i podseća da je N. M. prvobitno govorio da je ukupno isplatio oko 500.000 evra Anđusu i A. A. iako mu posao nisu obezbedili.

Kasnije je, navodi se u presudi, rekao da jesu, da je poslednji dogovor koji probao da napravi sa Anđusom i na koji je pristao bio da mu obezbedi 30.000 evra da ide na more i da je to njegovo.

"Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno i potpuno utvrdio da je predaja te sume novca bila rezultat njihovog dogovora, a ne posledica upućenih pretnji od strane okrivljenog, te analizom i ocenom poslatih poruka oštećenom utvrdio da je tu ocenu moguće dati samo u sklopu specifičnog poslovnog odnosa okrivljenog i oštećenog, nalazeći da nije dokazano da je okrivljeni stavljao u izgled oštećenom nekakvo zlo koje će prema njemu učiniti ukoliko ne postupi kako zahteva", stoji u presudi.

Dodaje se da je pravilan zaključak prvostepenog suda da je okrivljeni izvršio krivično delo nije dovedena do pune izvesnosti, pa ga je pravilno oslobodio od optužbe.

Anđus je uhapšen 30. juna 2017. godine, a policija je objavila snimke na kojima od oštećenog preuzima koverat sa novcem. Novinar je u više navrata isticao da mu je cela afera nameštena iz političkih razloga. On je optuživao svog, kako je tvrdio, bivšeg prijatelja, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da stoji iza te afere jer je u svojim emisijama počeo da kritikuje vlast.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article