Apelacioni sud: Odobreno izručenje Darka Eleza koga BiH traži zbog organizovanog kriminala; konačna odluka na ministarki pravde

Apelacioni sud u Beogradu doneo je danas pravosnažnu odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Darka Eleza Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala, potvrđeno je Insajderu u Apelacionom sudu. Konačnu odluku o izručenju donosi ministarka pravde.

Apelacioni sud Foto: Srđan Ilić
Apelacioni sud Foto: Srđan Ilić

Kako je potvrđeno Insajderu u Apelacionom sudu, sud je danas odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Tim rešenjem je odbijen deo molbe BiH za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih dela izvršenih od 2005. do 2009. godine, jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između naše zemlje i BiH.

Elez se nalazi u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu gde živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Ubrzo se o ovom hapšenju oglasio i ministar policije Aleksandar Vulin navodeći da je uhapšen jedan od "najzloglasnijih" kriminalaca čije žrtve su građani i Srbije i Srpske D.E. (1980).

"Hapšenje D.E. je dokaz da nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države", ocenio je Vulin i dodao da je u pitanju višestruki povratnik u izvršenju najtežih krivičnih dela.

Rekao je da je D.E, 2011. godine Viši sud u Beogradu, po optužnici specijalnog Tužilaštva za organizovani kriminal, osudio na devet godina zatvora zbog vršenja ukupno pet krivičnih dela među kojima su i krivična dela iznuda i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Imenovani je, dodao je Vulin, organizovao kriminalnu grupu od još pet lica koja je tokom 2009. godine iz Crne Gore prokrijumčarila 44 kilograma opojne droge skank, radi preprodaje na ilegalnom tržištu.

"Za ovo lice se vezuju ubistva, šverc droge, reket. Njegovim hapšenjem građani Srbije, ali i građani BiH mogu da budu mirniji", naveo je ministar u pisanoj izjavi.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article