Apelacioni sud i dalje bez odluke na žalbe za izručenje Cvetana Vasileva

Sedam godina vlasti Srbije ne donose odluku o izručenju bugarskoj biznismena Cvetana Vasileva. U ovom trenutku, ponovo se čeka odluka Apelacionog suda u Beogradu, koji odlučuje o žalbama na odluku Višeg suda. Cvetan Vasilev je optužen u Bugraskoj za izazivanje bankrota četvrte po veličini banke u toj zemlji, a predmet se po žalbi nalazi u Apelacionom sudu od početka decembra i odluka još nije doneta.

www.mc.rs: Cvetan Vasilev
Foto: www.mc.rs / Cvetan Vasilev

Sudovi u Srbiji odlučuju samo o tome da li su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje, a konačnu odluku donosi Ministarstvo pravde. Tako je u oktobru prošle godine Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo rešenje da prema zakonu Vasilev može biti izručen Bugarskoj.

Na tu odluku bile su dozvoljene žalbe koje su, kako je rečeno Insajderu u Apelacionom sudu, podneli branioci okrivljenih.

Odluka do danas nije doneta. Predmet je u Apelacioni sud stigao 7. decembra, a kako navode u Sudu, sednica Veća u tom predmetu održana je 11 marta. Veće sada zaseda u nejavnom delu, nakon čega se očekuje odluka o žalbama.

Izručenje Vasileva tražilo je javno tužilaštvo Republike Bugarske i to zbog vođenja krivičnog postupka po rešenju o podizanju optužbe istražnog odeljenja Sofijskog gradskog javnog tužilaštva Republike Bugarske.

Slučaj bugarskog tajkuna: Srbija azil za lice sa poternice?

Brnabić: Oporavak Fabrike stakla u Paraćinu važan za celu Srbiju, razgovaramo sa investitorima

Sudski postupak za proces bankrota Korporativne komercijalne banke (CCB) u Sofiji traje od februara 2018.

Vasilev je, kao bivši većinski akcionar banke, optužen za umešanost u 144 slučaja pronevere sredstava i preti mu kazna od 10 do 20 godina zatvora.

Osamnaest optuženih u tom procesu opisani su u optužnici od 11.000 strana kao kriminalna grupa odgovorna za proneveru koja se odnosi na 2,6 milijardi leva (1,3 milijardi evra) i čije malverzacije su „ugrozile stabilnost bugarskog bankarskog sistema i njene finansijske sigurnosti“.

Vasilev je na Forbsovoj listi bio rangiran kao drugi najbogatiji Bugarin, a imovinu je, prema navodima bugarskih medija, stekao zahvaljujući bliskim vezama s vladajućim strukturama u Bugarskoj u dužem periodu.

Korpbanka, čiji je Vasilev vlasnik, je zbog malverzacija upala u krizu, a u junu 2014. kontrolu nad njom preuzela je Narodna banka Bugarske. Blokirani su računi s više od 3,7 milijardi dolara, a Vasilev je optužen za proneveru u iznosu većem od sto miliona evra.

U Bugarskoj ambasadi ranije nisu želeli da komentarišu slučaj Cvetana Vasileva.

„Bugarska ambasada u Srbiji ne komentariše bilo koje slučajeve koji su objekat sudskog gonjenja“, naveo je Sergej Andreev iz Ambasade Bugarske u kratkom odgovoru Insajderu.

Treća odluka Višeg suda o izručenju

Ministarstvo pravde Bugarske je još u septembru 2014. uputilo Ministarstvu pravde Srbije zahtev za izručenje Vasileva.

Postupak je već dva puta Apelacioni sud vraćao Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Oba puta je Apelacioni sud ukidao odluku Višeg suda o izručenju sa identičnim obrazloženjem – da u rešenju Višeg suda postoje „bitne povrede odredbi krivičnog postupka jer o odlučnim činjenicama nedostaju jasni razlozi“.

Poslednju odluku ponovo je doneo Viši sud u oktobru 2020.

Političke i poslovne veze Vasileva dovele u Srbiju

Razlozi zbog kojih se Vasilev krije u Srbiji mnogi vide u njegovim poslovnim i političkim vezama.

Cvetan Vasilev je 2012. godine, pre nego što je za njim raspisana poternica, kupio Srpsku fabriku stakla u Paraćinu. Iako je u Srbiji najavljivan kao veliki investitor i spas za Staklaru, od njegovog preuzimanja fabrike dugovi ovog preduzeća su uvećani 70 puta. Ova fabrika je u stečaju, a protiv Vasileva je podneta i krivična prijava zbog navodnog namernog guranja fabrike u stečaj.

Bugarski bankar i biznismen je 2014. uplatio fondaciji Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsednika Srbije, donaciju od 1,2 miliona dinara. To je potvrdio i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić odgovarajući na pitanje Insajdera. Međutim, kako je tada rekao, donacija je uplaćena pre nego što je za Vasilevim raspisana poternica, a Nikolić je negirao „lične kontakte” s bugarskim biznismenom.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article