AP: Velike gužve na balkanskim granicama uprkos upozorenjima zbog virusa

Američka agencija Asošiejted pres izvestila je da su građani balkanskih država koji se vraćaju iz Zapadne Evrope danas stvorili velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima, uprkos ograničenjima zbog koronavirusa čiji je cilj da obeshrabre putovanja uoči praznika.

Ilustracija, carina
Ilustracija, carina

Dugačke kolone automobila su na granicama Slovenije i Hrvatske, i Mađarske i Srbije, a hiljade putnika su satima čekaju da pređu granicu, navodi AP.

Mnogi ljudi iz Turske, Severne Makedonije, Srbije i BiH žive i rade u Zapadnoj Evropi, a u vreme praznika tradicionalno se vraćaju u domovinu automobilom.

Neke države članice EU, u kojima radi puno migranata, uvele su obavezu posedovanja negativnog testa na koronavirus i meru izolacije po povratku, u nadi da će ih obeshrabriti da putuju u zemlje sa velikim brojem zaraženih.

Uz uobičajenu gužvu na granicama uoči Božića, današnji haos je verovatno podstakla odluka Srbije da uvede obavezu posedovanja negativnog testa na korona virus za strance koji ulaze u zemlju od ponedeljka, navodi AP.

Državljani Srbije bez negativnog testa na koronavirus moraju da budu 10 dana u izolaciji po ulasku u zemlju.

Hrvatska radio televizija izvestila je danas sa granice sa Slovenijom da su vozači trubljenjem protestovali što noć provode u kolima. Neimenovani muškarac koji putuje iz Nemačke u Srbiju, rekao je hrvatskom portalu Indeks da mu je trebalo 15 sati da pređe 15 kilometara.

Hrvatska je uvela obavezu posedovanja negativnog testa na korona virus za njene građane koji se vraćaju u zemlju, što je usporili provere na granici.

Kolone vozila su formirane i na graničnim prelazima Hrvatske sa Srbijom i BiH.

RTS je naveo da su putnici noćas i danas čekali najmanje četiri sata na prelazu Srbije i Mađarske.

Balkanske zemlje prijavljuju hiljade novih infekcija koronavirusom svakog dana, a bolnice su pune širom regiona, podseća AP. Posete rođaka iz inostranstva, kako se navodi, obično dovode do više kontakata i porodičnih okupljanja, što može da doprinese dodatnom širenju virusa.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article