Antić za Insajder: Potvrda reprezentativnosti Vojnog sindikata dokaz da nas je Vulin opstruisao

Rešenje kojim se utvrđuje reprezentativnost Vojnog sindikata dokaz je da je ovaj sindikat sve vreme bio reprezentativan, ali da su bivši ministar odbrane Aleksandar Vulin i njegove administracije opstruirali njegov rad, kaže za Insajder predsednik Vojnog sindikata Novica Antić.

On dodaje da je 29. marta, nakon sednice Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti i stava Upravnog suda, ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević donela rešenje kojim je utvrđeno da je taj sindikat reprezentativan u delatnosti odbrane.

Srđan Ilić: Novica Antić
Foto: Srđan Ilić / Novica Antić

“Ministar Aleksandar Vulin je Vojnom sindikatu Srbije nezakonito oduzeo reprezentativnost. Ukinuo je rešenje koje je doneo 2015. godine zbog čega smo mi pred Upravnim sudom pokrenuli i postupke. Nakon promene ministra, odlučili smo da ne čekamo odluke Upravnog suda već da tužbu protiv rešenja povučemo i podnesemo ponovo zahtev da se Vojnom sindikatu Srbije potvrdi reprezentativnost jer imamo sve uslove za to. Imamo 7.400 članova, a da bismo bili reprezentativni potrebno je da imamo oko 5.000”, navodi Antić.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane sredinom aprila 2019, kada je na njegovom čelu bio Aleksandar Vulin, donelo je rešenje kojim se ukida reprezentativnost Vojnom sindikatu Srbije. Reprezentativnost im je ukinuta jer prema izmenama statuta sindikata ono više nije njihov poslodavac, već Republika Srbija, što jeste bila istina ali prema Zakonu o vojsci ono ipak jeste zastupnik Republike Srbije. Ukidanje reprezentativnosti jedinom sindikatu u Vojsci Srbiji osudila je Evropska konfederacija sindikata, a svoju zabrinutost iskazala je i Međunarodna organizacija rada.

Od tada do danas zato je Vojni sindikat Srbije bio bez rešenja o reprezentativnosti, odnosno, kako Antić navodi “nezvanično reprezentativan”.

“Ovo novo rešenje kojim nam se potvrđuje reprezentativnost samo je potvrda da je Vojni sindikat oduvek imao reprezentativnost ali da ga je opstruisao Aleksandar Vulin”, naglašava Antić.

Članovi Vojnog sindikata Srbije danas su se u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sreli sa državnim sekretarom Zoranom Antićem koji im je vest o potvrdi reprezentativnosti i preneo. On je čestitao je Vojnom sindikatu Srbije reprezentativni status i naglasio da je Ministarstvo uvek otvoreno i raspoloženo za dijalog i da se u slučaju pojave spornih pitanja sindikat prvo odbrati njima.

Na istom sastanku su, kako dodaju, pokrenuli i pitanje izmene i dopune Zakona o PIO, u delu koji se odnosi na stvaranje mogućnosti da profesionalni vojnici ubuduće odlaze u penziju sa navršenih 53 godine života i ostvarenih 40 godina penzijskog staža.

Tema sastanka bila su prava sindikata i zaštita sindikalnih predstavnika predviđena Ustavom i Zakonom o radu, poseban kolektivni ugovor za zaposlene u delatnosti odbrane, učešće Vojnog sindikata u izradi zakona, ali i buduća saradnja sa Ministarstvom rada.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article