Angela Merkel poziva na ravnomernu raspodelu vakcina u svetu

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas na "ravnomernu" raspodelu vakcina u svetu u borbi protiv kovida-19, u trenutku kada raste konkurencija između zemalja zbog smanjene ponude farmaceutskih laboratorija.

AP Photo/Michael Sohn: Angela Merkel
Foto: AP Photo/Michael Sohn / Angela Merkel

"Ono što je važno je da bude rarnopravna raspodela… u ovom periodu slabe raspoloživosti vakcina", rekla je Merkel na Davos forumu koji se ove godine odvija virtuelno, prenosi agencija Frans pres.
Ona je priznala da je pandemija koronavirusa otkrila znatne nedostatke u njenoj zemlji i da je ukazala na potrebu međunarodne saradnje na pitanjima kao što su vakcine.
"Za mene je još jasnije nego pre, da treba da se opredelimo za multilateralni pristup i da protekcionizam neće rešiti probleme o pitanju pristupa vakcinama posebno", ocenila je Merkel.
Rekla je da multilateralizam ne znači da se radi zajedno bilo kako, nego da se radi zajedno transparentno.
Ona se obraća forumu u trenutku kada njena vlada dobija kritike zbog spore kampanje vakcinacija u Nemačkoj zbog nedovoljne isporuke doza, i kada EU namerava da počne bolje da kontroliše kako se vakcine proizvedene na njenoj teritoriji izvoze u druge regione i zemlje.
Merkel je priznala da u Nemačkoj brzina delovanja vlade nije bila zadovoljavajuća, prenosi AP.
"Procesi su često postali mnogo birokratski i trajali dugo, tako da moramo na tome da radimo", rekla je Merkel.
Rekla je da su solidne finansije Nemačke dozvolile da pruži znatnu podrški privredi u pandemiji i da su se isplatila višegodišnja ulaganja u istraživanja. Ali je dodala gde Nemačka nije dobro izgledala, i da se to i danas vidi, a to je nedostatak digitalizacije društva koja počinje sa povezivanjem zdravdstvenih kancelarija, koje se vidi u digitalizaciji administracije, obrazovnog sistema, kada se govori o nastavi i učenju na daljinu.
U podsticajnim merama će se voditi računa da se sredstva usmere i na to, rekla je Merkel.
"Mi imamo dobar pojedinačni zdravstveni sistem ali kada je reč o zdravlju zajednice, i prevenciji, još nemamo dovoljnu otpornost", dodala je nemačka kancelarka.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article