Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je u obraćanju javnosti da je Predlog izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima upućen u Skupštinu i da je zakazala sednicu za ponedeljak, 22. april.

„Procedura donošenja zakona nalaže da svaki zakonski predlog mora biti upućen u skupštinsku proceduru najmanje 24 sati pre početka sednice na kojoj se o njemu raspravlja, tako da sam zakazala sednicu za ponedeljak, 22. april u 11h. U ponedeljak od 9h držaću kolegijum za sve poslaničke grupe, da se dogovorimo o toku te sednice i načinu rada“, kazala je Brnabić.

Dodala je da je više od dve trećine narodnih poslanika podržalo predlog.

Navela je i da joj je posebno drago što su 184 poslanika podržala predlog, i da to dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti, zahvalivši svima koji su pokazali želju za razgovorom.

Istakla je da su sve poslaničke grupe vlasti podržale predlog, a od opozicije su to učinile Narodni pokret Srbije-Novo lice Srbije Miroslav Aleksić, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, kao i samostalni poslanici, Pokret slobodnih građana, SDA i partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Svi oni su potpisali predlog, prema njenim rečima.

„Ovim smo pokazali smo svim građanima, bez obzira za koga su glasali, ozbiljnost i odgovornost i da možemo da razgovaramo, da možemo da nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zemlje i nadam se da ćemo ovako nastaviti i rad skupštine, mislim da bi to bila pozitivna promena, koju bi svi građani podržali, ali i koja bi doprinela sveukupnom smanjenja tenzija u našem društvu i podela koje nam u ovom trenutku ne trebaju. Srbija se suočava sa ozbiljnim pritiscima i izazovima i treba zajedno da radimo na tome i konačno napravimo jedinstvenu branu tim pritiscima i izazovima. Ovo to omogućava, kao i vreme da se bavimo ozbiljnijim pitanjima nego što su stalni razgovori oko datuma održavanja lokalnih izbora“, poručila je Brnabić.

Dodala je da se nada i da je „gotovo sigurna da će se i drugi nekako urazumiti“.

„Molim ih da prihvate ovu moju preporuku i da konačno 2. jun dočekamo, predstavimo građanima sve planove, programe, viziju za budućnost, i zamolimo građane da oni odluče u kakvim lokalnim samoupravama će živeti, ko će ih voditi i kako žele da izgledaju u naredne četiri godine“, navela je Brnabić.

„Priča o datumu završena, ubrzaćemo rad“

Na pitanje novinara N1 koliko je realno da budu ispunjeni zahtevi opozicije u vezi sa biračkim spiskom i medijima, Brnabić je rekla da će nastojati da ubrza rad, da što pre budu formirana radna tela koja će se baviti kontrolom biračkog spiska i preporukama ODIHR-a.

„Što se tiče medija tražiću da imamo jedan sastanak sa medijima i da otvorimo i tu temu. Daću sve od sebe da se primeni što više moguće do 2. juna, posebno što se tiče medija i biračkog spiska. Na kraju krajeva to pitanje sam postavila nekoliko puta ‘zašto insistirate na tome ukoliko sumnjate da do tada mogu da se primene sve preporuke ODIHR’, oni su rekli zato što će to obezbediti da nemamo migraciju birača. Insistirali su i to smo prihvatili, iako i dalje mislim da je naš predlog da se izbori u Beogradu održi sad, a svi ostali na jesen bio mnogo bolji“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je to presedan sa kojim nije srećna jer je nekom skraćen mandat, ali da je tema oko datuma sada završena i da treba nastaviti sa radom.

Kada je Komisija za birački spisak u pitanju predsednica Skupštine je rekla da je bilo različitih zahteva od strane opozicije i nevladinih organizacija.

„Trudićemo se da nađemo najbolji mogući kompromis. Postoje jasne stvari koje možemo sad da uradimo da bismo povećali transparetnost, Cesid je predložio svoju metodologiju, Crta svoju, Birodi je predložio neku drugu, tako da je samo važno da krenemo da radimo“, rekla je Brnabić.

Brnabić je 18. aprila, posle nekoliko sastanaka za pripadnicima dela opozicije o poboljšanju izbornih uslova, objavila da će svi lokalni izbori, koji je trebalo da se održe u julu i avgustu, biti kada i beogradski, odnosno 2. juna.

Brnabićeva je rekla da je to njena odluka nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je odluka dobra, iako je predlog koji su oni dali, kako kaže, bolji.

Odlučili smo da prihvatimo zahtev opozicije oko SPN i koalicije NADA i da raspišemo sve one izbore kojima je vreme padalo za jul i avgust, rekla je.

Dodala je da ta odluka zahteva izmenu zakona o lokalnim izborima u članu 35, i da se nada da će ona biti usvojena na zasedanju skupštine u subotu, kako bi u nedelju, kada je krajnji rok, bili raspisani svi lokalni izbori.

Stranke okupljene u koaliciji „Srbija protiv nasilja“ sastale su se sinić kako bi donele odluku da li da 2. juna izađu na beogradske izbore.

Predlog o izlasku je stavljen na glasanje i podržalo ga je pet stranaka – Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su protiv bili Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Srbija Centar i Zajedno. Nedoumicu je izazvao stav DS, koji je glasao protiv izlaska, ali su najavili da će podržati odluku većine.

Originalni tekst