EPA-EFE/Tibor Rosta

Šef BIA Aleksandar Vulin od danas je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Kancelarija za kontrolu imovine u okviru američkog Ministarstva finansija sankcionisala je Vulina na osnovu izvršnog nalog 14033, piše na njihovom sajtu.

Tom odlukom, kako navode, žele da pozovu na odgovornost sve one koji za svoj lični interes i političku agendu narušavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

“Ovakvi koruptivni poslovi, olakšavaju zlonamerne aktivnosti Rusije u Srbiji i regioni”, piše između ostalog u odluci.

U obrazloženju njihove odluke navodi se i sledeće:

“Aleksandar Vulin je umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalni šverc narkotika i zloupotrebe javne funkcije. Vulin održava obostrano korisne odnose sa trgovcem oružja Slobodanom Tešićem, i pomaže da se Tešićevo nelegalno naoružanje nesmetano izvozi van Srbije”.

Oni dodaju i da su “Vulinovi postupci dodatno povećali korupciju u srpskim institucijama”.

“Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu. Vulin je direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Ove institucije nisu mete ovih sankcija”, dodaje se u saopštenju.

Originalni tekst