Screepshot/ CBS Evening News/Travis King

Severna Koreja je saopštila da je američki vojnik Trevis King prošlog meseca prešao na njenu teritoriju zbog „maltretiranja i rasne diskriminacije“ u američkoj armiji.

Ovaj 23-godišnji redov pretrčao je granicu iz Južne Koreje 18. jula dok je bio u obilasku sa vodičem, prenosi Danas.

Redov King je priznao da je ilegalno ušao u Severnu Koreju, tražeći utočište, prenose državni mediji u Pjogjangu.

Vašington je rekao da ne može da potvrdi prve javne komentare Pjongjanga o ovom slučaju.

U Americi raste zabrinutost za život američkog vojnika o kome se ništa ne zna otkako je sredinom jula prešao u Severnu Koreju.

SAD pokušavaju da pregovaraju o oslobađanju posredstvom Ujedinjenih nacija, koja vodi graničnu oblast i ima direktnu telefonsku vezu sa severnokorejskom vojskom.

Odgovarajući na izveštaj Severne Koreje u sredu, zvaničnik Pentagona je rekao da je njihov prioritet da se redov bezbedno vrati kući „preko svih dostupnih kanala“.

Severna Koreja nije dala nikakvu informaciju o tome kako planira da postupa sa Kingom, ali je rekla da je vojnik priznao da je „ilegalno“ ušao u zemlju.

U saopštenju objavljenom preko državne novinske agencije KCNA, nije navedeno da li će se suočiti sa krivičnim gonjenjem ili kaznom, a nema ni pomena o njegovom trenutnom mestu ili stanju.

„Tokom istrage, Trevis King je priznao da je odlučio da dođe u DNRK [Severnu Koreju] jer je imao loša iskustva zbog neljudskog ponašanja, maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci“, izvestila je KCNA.

„On je izrazio spremnost da potraži utočište u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji ili trećoj zemlji, rekavši da je razočaran nejednakošću u američkom društvu“.

Kristofer Grin, viši konsultant u istraživačkom centru Međunarodna krizna grupa, rekao je da činjenica da je u saopštenju naglašen njegov ilegalni ulazak sugeriše da Severna Koreja ne razmišlja o tome da Trevis King ostane čak i ako to želi.

„To nije iznenađujuće. Da je to slučaj, oni bi izgubili politički adut u rukavu“, rekao je Grin, ali je dodao da Severna Koreja još ne žuri da pregovara o povratku Trevisa Kinga u SAD.

Redov King je specijalista za izviđanje koji je u vojsci od januara 2021. i bio je u Južnoj Koreji u okviru redovne službe.

Pre nego što je prešao granicu, odležao je dva meseca u pritvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad i pušten je 10. jula.

Trebalo je da se vrati u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspeo da napusti aerodrom i pridruži se turističkom obilasku Demilitarizovane zone (DMZ), koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju.

To je jedno od najjačih utvrđenih područja na svetu, ispunjeno je minama, okruženo električnom ogradom i barikadama od bodljikave žice, a nadgledaju ga nadzorne kamere.

Naoružani stražari bi trebalo da budu u pripravnosti 24 sata, iako svedoci kažu da nije bilo severnokorejskih vojnika kada je redov King prelazio granicu.

Kingova porodica je ranije rekla američkim medijima da im je preneo da je bio žrtva rasizma u vojsci.

Dodali su i da mu je pre nestanka bilo narušeno mentalno zdravlje kao posledica boravka u južnokorejskom zatvoru.

„Osećam se kao da sam u velikoj noćnoj mori“, rekla je njegova majka Klodin Gejts, dodajući da porodica očajnički traži odgovore.

Severna Koreja je jedna od retkih zemalja i dalje pod nominalno komunističkom vlašću i dugo je veoma tajnovito i izolovano društvo.

Njena vlada, koju predvodi Kim Džong Un, optužena je za sistematsko kršenje ljudskih prava.

Analitičari kažu da je pritvaranje Trevisa Kinga uticalo na severnokorejske antiameričke poruke, u vreme kada su odnosi dve zemlje najgori u poslednjih nekoliko godina.

Pjongjang će vrlo verovatno iskoristiti priliku da istakne rasizam i druge nedostatke u američkom društvu, posebno kao odgovor na kritike zapadnih zemalja zbog kršenja ljudskih prava.

Savet bezbednosti UN trebalo bi da održi sastanak u četvrtak na kojem će prvi put od 2107. godine razgovarati o stanju ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Severnokorejski mediji objavili ranije državno saopštenje o sastanku UN, koji će voditi SAD.

„Nezadovoljne podsticanjem rasne diskriminacije i rasprostranjenih zločina u vezi sa oružjem na svojoj teritoriji, SAD su nametnule neetičke standarde ljudskih prava drugim zemljama“, navodi se.

Originalni tekst