Američki regulatori objavili pozitivnu reviziju Fajzerovih podataka o vakcini

Američki regulatori danas su u svojoj reviziji objavljenoj onlajn u pripremi za zvanično odobrenje te vakcine potvrdili da vakcina Fajzera i Bionteka protiv koronavirusa snažno štiti od te bolesti.

Sedište Fajzera u Njujorku Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Betaphoto
Sedište Fajzera u Njujorku Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Betaphoto

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) objavila je svoju analizu onlajn dok je Velika Britanija već odobrila vakcinu i danas počela vakcinaciju svojih najstarijih gradjana.

Međutim, SAD ocenjuje eksperimentalne vakcine na jedinstven način, u četvrtak će FDA sazvati svojevrstan "naučni sud" koji će raspravljati pred javnosti i uz onlajn prenos, koliko su jaki podaci koji podržavaju te vakcine.

Panel nezavisnih naučnika će detaljno analizirati prvi prolazni izvešta FDA-a pre nego što predloži da li vakcina izgleda dovoljno bezbedna i efikasna za milione Amerikanaca. FDA koji obično sledi savet odbora treba, kako se očekuje da objavi svoju odluku u danima posle te revizije.

Ako se dobije zeleno svetlo prvi će se vakcinisati zdravstveni radnici i korisnici domova za stare i nemoćne, prema planovima koje su pripremile američke savezne države.

Američki Fajzer i njegov nemački partner Biontek ranije su javili da vakcine izgledaju 95 odsto efikasne u sprečavanju korona virusa, na osnovu velike studije koja je još u toku.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article