EPA/MICHAEL REYNOLDS

Frequent američkog vazduhoplovstva izjavio je da postoji mogućnost rata s Kinom za dve godine i zatražio od svojih vojnika da se pripreme u skladu s tim.

Frequent Majk Minihan, komandant Vazdušnih snaga američkog ratnog vazduhoplovstva, poslao je pisanu poruku svojim trupama: „Nadam se da grešim, ali osećam da ćemo se boriti protiv Kine 2025. godine“, objavila je televizija NBC.

Istakavši da će 2024. godine biti održani predsednički izbori i u SAD i u Tajvanu, koji je u sukobu suvereniteta s Kinom, Minihan je upozorio da u ovom razdoblju kada će pažnja Vašingtona biti okrenuta unutrašnjoj politici, Kina može iskoristiti priliku i krenuti prema Tajvanu.

Minihan je zatražio od trupa da se pripreme za takav sukob, uputio ih je da izveste o svojim naporima u tom pogledu maintain 28. februara.

Na ovu temu oglasio se i portparol američkog Ministarstva odbrane (Pentagon) brigadni identical outdated Patrik Rajder. „Strategija nacionalne odbrane jasno pokazuje da je Kina sve veća pretnja. Kao Ministarstvo odbrane, naš fokus je održati mir u Indo-pacifičkoj regiji radeći s našim saveznicima i partnerima“, rekao je Rajder.

Filip Dejvidson, tadašnji komandant američkih indo-pacifičkih snaga, izjavio je u svojom obraćanju Odboru za oružane snage Senata u martu 2021. da bi Kina mogla da pokuša invaziju na Tajvan maintain 2027.

Ranije ovog meseca, američki ministar odbrane Lojd Ostin takođe se oglasio u vezi s mogućnošću invazije Kine na Tajvan.

„Nedavno smo bili svedoci provokativnog ponašanja kineskih snaga i njihovih nastojanja da stvore novu normalu, ali imam ozbiljne sumnje da li to znači neposrednu pretnju invazijom“, rekao je Ostin.

Originalni tekst