Ruski predsednik Vladimir Putin trenutno nije u situaciji da može da postigne visoke ciljeve u svom ratu u Ukrajini ali takođe ne može ni da se povuče iz sukoba jer je u pitanju njegov „lični opstanak“, tvrdi penzionisani američki general Beri Mekefri.

Gostujući na MSNBC Mekefri je kazao da je ruski lider „u suštini već izgubio strateški angažman“ u Ukrajini. Čini se da Putin nije sposoban da ispuni strateške ciljeve poput zauzimanja ukrajinske prestonice Kijeva i cele obale Crnog mora, uključujući i lučki grad Odesu, naveo je Mekefri.

Jurij Žukov, vanredni rpofesor političkih nauka na Univerzitetu u Mičigenu izeno je sličlnu procenu naglasivši da bi se sadašnja Putinova nesposobnost da postigne ključne ciljeve mogla promeniti u budućnosti.

MSNBC. 21 Dec 2022. Putin cannot possibly back out. He won’t survive. The Russian Army cannot achieve Putin’s strategic objectives in this conflict. NATO must provide Ukraine the offensive weapons to unravel the Russian spring offensive. pic.twitter.com/KHnLjT30Uy

— Barry R McCaffrey (@mccaffreyr3) December 22, 2022

Ako Rusija pokrene još jednu ofanzivu da zauzme Kijev u proleće 2023. nije verovatno da će se završiti uspehom, rekao je Žukov za Njuzvik. Ovo bi moglo, navceo je, da primora Ukrajinu da preusmeri resurse iz drugih delova sukoba za odbranu Kijeva stvarajući mogućnost za Rusiju da potencijalno napreduje na jugu i istoku.

Žukov smatra da se slična situaciju već dešava dok Rusija sporovodi talase udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine primoravajući ratom razorenu zemlju da odluči između podrške vojnim naporima i odbrane civilnih cenatara.

„Putin igra dugu igru“, kaže Žukov. „Pošto nije uspeo da nanese odlučujući nokaut u početnoj fazi rata on se kladi da će produženi sukob igrati u korist Rusije“.

Originalni tekst