Američki ambasador Entoni Godfri izjavio je da “poštuje ljude koji mirno i zakonito izražavaju svoje mišljenje”, ali da veruje da bi resursi litijuma u Srbiji mogli da donesu ogromnu korist za ekonomski rast Srbije.

– Verujem da bi resursi litijuma u Srbiji mogli da donesu ogromnu korist za ekonomski rast Srbije, i voleo bih da ih razvija transparento i javno odgovorno preduzeće – rekao je Godfri za list Blic, na pitanje o ekološkim protestima koji su organizovani protiv „Rio Tinta“.

On je rekao da veruje da bi Vlada Srbije kao i akcinonari „Rio Tinta“ zahtevali od ove kompanije da poštuje najviše standarde u zaštiti životne sredine i istovremeno pomogne Srbiji da postane globalni lider u jednoj „od verovatno najvažnijih tehnologija u ovom veku“.

– Ovaj projekat ima ogroman ekonomski potencijal za Srbiju. Zelena ekonomija dolazi. Da li Srbija želi da kupuje ili prodaje litijumske baterije – rekao je Godfri.

On je rekao da “demokratija nije laka, ni utegnuta, a gradjani imaju mnogo različih mišljenja”.

– Poštujem ljude koji mirno i zakonito izražavaju svoje mišljenje. To je vitalno važan deo svake funkcionalne demokratije – rekao je Godfri, koji je odlazeći ambasador iz Srbije.

Bivši ministar ekologije: Ugovor sa Rio Tintom nikad nisam video zbog tretmana koji sam imao u Vladi

Izvor: Beta

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)