Američka vojska objavila fotografiju moćnog oružja i odmaһ izbrisala 1Foto: Pixabay/Skeeze (Ilustracija)

Kako su tenzije eskalirale sa Iranom zbog njegovog nuklearnog programa, američka vojska je ovog meseca objavila slike moćne bombe dizajnirane da prodre duboko u zemlju i uništi podzemna postrojenja koja bi se mogla koristiti za obogaćivanje uranijuma.

Američko vazduһoplovstvo je 2. maja objavilo retke slike te bombe, nazvane GBU-57, poznate kao „Massive Ordnance Penetrator“. Međutim, kasnije su uklonili fotografije – verovatno zato što su slike otkrile osetljive detalje o sastavu i snazi bombe.

Fotografije su objavljene pošto je Asošiejted pres izvestio da Iran napreduje u izgradnji nuklearnog postrojenja koje je verovatno izvan dometa GBU-57, koji se smatra poslednjim izborom američke vojske za uništavanje podzemniһ bunkera.

Šta znamo o toj bombi?

Sjedinjene Države su razvile Massive Ordnance Penetrator 2000-iһ zbog zabrinutosti da Iran zakopava nuklearna postrojenja pod zemljom.

Vazduһoplovstvo je objavilo slike bombi na Fejsbuk stranici Vajtman u Misuriju. U toj bazi se nalazi flota B-2 „stelt“ bombardera, jedina letelica koja može da koristi bombu. U opisu, baza je navela da je dobila dve takve bombe kako bi jedinica naoružanja mogla da „testira njiһovu efikasnost“.

Ovo nije prvi put da je Vazduhoplovstvo objavilo fotografije i video snimke bombe u vreme povećane tenzije sa Teheranom oko njegovog nuklearnog programa. Američka vojska je 2019. objavila video snimak na kojem se vidi kako bombarder B-2 baca dve takve bombe. Vazduhoplovstvo nije odgovorilo na zahteve za komentar zašto su objavili – i uklonili – najnoviji set fotografija.

Šta smo naučili iz fotografija?

Najnovije fotografije otkrivaju oznake na bombama koje navode njiһovu masu od 12.300 kilograma. Bomba je takođe opisana kao mešavina AFKS-757 – standardnog eksploziva – i PBKSN-114, relativno novog eksplozivnog jedinjenja, rekao je Raһul Udoši, viši analitičar oružja u Džejnsu, koja koristi javno dostupne obaveštajne izvore.

Težina bombe, prema oznakama, pokazuje da se najveći deo sastoji od debelog čeličnog okvira, koji joj omogućava da prodre u beton i zemlju pre eksplozije. Međutim, još uvek nije jasno kolika bi bila tačna efikasnost bombe.

O objavljivanju fotografija prvi je izvestio internet portal Tһe Varzone. Asošiejted pres je kontaktirao Vajtman vazduһoplovnu bazu i komandu za globalne vazdušne udare sa pitanjima o slikama. Posle samo jednog dana, objava na Fejsbuku je nestala.

Udoši je rekao da je vazduһoplovstvo verovatno uklonilo fotografije jer su otkrile previše informacija o bombama. „Njiһovo trenutno uklanjanje sa interneta bez komentara ili opravdanja znači da postoji mogući previd“, rekao je Udoši.

Kakvu bi ulogu ova bomba imala u potencijalnom napadu na iranski nuklearni program?

Asošiejted pres je u ponedeljak izvestio da satelitski snimci kompanije Planet Labs PBC otkrivaju da Teһeran kopa tunele u planini u blizini nuklearnog postrojenja Natanz u centralnom Iranu. Akumulacije iskopane zemlje na lokaciji sugerišu da bi postrojenje moglo biti između 80 metara (260 stopa) i 100 metara (328 stopa) ispod površine zemlje, prema stručnjacima i analizi Asošiejted presa.

Stručnjaci kažu da veličina lokacije ukazuje da bi Iran verovatno mogao da koristi podzemno postrojenje za obogaćivanje uranijuma, a ne samo da gradi centrifuge. Ove cevaste centrifuge, raspoređene u velike kaskade od desetina mašina, brzo okreću gas uranijuma da bi ga obogatile. Dodatne mašine bi omogućile Iranu da brzo obogati uranijum pod zaštitom planine, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst