Američka Moderna objavila da je njena vakcina protiv koronavirusa efikasna 95 odsto

Američka biotehnološka firma Moderna objavila je danas da je njena vakcina protiv kovida19 efikasna 94,5 odsto u smanjenju rizika dobijanja bolesti, što je sličan nivo zaštite koju su prošle nedelje objavili američki Fajzer i Biontek za njihovu vakcinu.

Laboratorija, testiranje, vakcina Foto: PIxabay.com
Laboratorija, testiranje, vakcina Foto: PIxabay.com

To znači da je rizik od razboljevanja od kovida19 smanjen za 94,5 odsto između grupe koja je primala placebo i grupe koja je vakcinisana u okviru velikih kliničkih proba u SAD. U ovom slučaju 90 učesnika testova iz grupe sa placebom dobilo je koronavirus, a pet u grupi koja je vakcinisana, prenosi agencija Frans pres.

Ove vesti ukazuju da su obe firme na putu da u roku od nekoliko nedelja traže odobrenje za hitnu upotrebu vakcine od regulatornih vlasti u SAD.

Predsednik Moderne doktor Siven Hodž, pozdravio je taj zaista važan međaš, ali je dodao da je to što postoje slični rezultati od dve različite kompanije posebno ohrabrujuće.

"To treba svima da pruži nadu da će vakcina zapravo moći da zaustavi pandemiju i nadamo se vrati nas nazad u naše živote", rekao je on za AP.

"Neće samo Moderna rešiti ovaj problem. Biće potrebne mnoge vakcine", da se odgovori na globalnu tražnju, dodao je on.

Vakcina porotiv korona virusa ne može dovoljno brzo da dođe pošto je broj slučajeva zaraze u SAD porastao na 11 miliona, jedan milion novozaraženih zabeleženo je samo u prethodnih nedelju dana.

U pandemiji je umrlo preko 1,3 miliona ljudi širom sveta, od kojih preko 245.000 u SAD.

Ipak ukoliko američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobri hitnu upotrebu kandidata za vakcinu Moderne ili Fajzera, biće ograničene količine do kraja godine.

Obe vakcine zahtevaju dva vakcinisanja, sa razmakom od nekoliko nedelja.

Moderna očekuje da će imati oko 20 miliona doza, namenjenih za SAD, do kraja 2020. Fajzer i njegov nemački partner Biontek očekuju da će imati oko 50 miliona doza vakcine do kraja godine.

Vakcina Moderne koja se razvija zajedno sa Nacionalnim institutom za zdravlje, testira se na 30.000 dobrovoljaca koji su dobili ili placebo ili vakcinu.

Studija se nastavlja i Moderna je navela da bi stopa zaštite mogla da se promeni kako se infekcija koronavirusa bude više beležila i kako se bude dodatno proračunavala efikasnost. Takođe još je rano da se kaže koliko dugo traje zaštita posle vakcine. Ta upozorenja se odnose i na Fajzerovu vakcinu.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article