Ambasadorka Grčke u Srbiji Marija Levanti je danas izjavila da stav Grčke o pitanju nepriznavanja Kosova ostaje nepromenjen, kao i da njena zemlja svom snagom podržava strateški cilj Beograda da postane članica Evropske unije.

Govoreći za beogradski list Politika ona je podsetila na izjavu grčkog premijera Kirijosa Micotakisa da ne može biti evropske budućnosti Zapadnog Balkana bez evropske budućnosti Srbije, najveće zemlje regiona.

„Čvrsto verujem da EU svojim nedavnim potezima poput razvojnog plana za zapadni Balkan od šest milijardi evra dokazuje da ima nameru da nastavi sa proširenjem u regionu zapadnog Balkana, dok istovremeno zemlje zapadnog Balkana treba da ugrabe zamah koji se sada stvorio“, kazala je Levantieva.

Ona je za političke odnose dveju zemalja rekla da su „i sada i u budućnosti na odličnom nivou“, dodavši da su „kontakti na najvišem političkom i državnom nivou česti, a očekuje se i sazivanje četvrtog po redu Visokog saveta za saradnju“.

Poslednjih godina godišnji obim bilateralne trgovine iznosio je oko 750 miliona evra, dok se godišnja razmena usluga takođe procenjuje na oko 500 miliona, a kako je rekla, „nema sumnje“ da će te cifre u budućnosti rasti.

Ukupan obim direktnih grčkih investicija u Srbiji se trenutno procenjuje na oko 1,5 milijardi evra, a „nakon izlaska Grčke iz finansijske krize prethodne decenije sa zadovoljstvom konstatujem da oživljava grčki investicioni interes za Srbiju“, dodala je Levantijeva.

Među njima bi trebalo pomenuti i planove proširenja grčkih kompanija koje već posluju na srpskom tržištu, uglavnom u proizvodnji industrijskih proizvoda, kao što je nedavno najavljeno proširenje proizvodnog pogona „Alumil”.

„Već se kompletiraju neke nove značajne investicije započete poslednjih godina, kao što je učešće Atinske berze sa 10,24 odsto u akcijskom kapitalu Beogradske berze, najnovija investicija Ciglarske industrije Severne Grčke od 10 miliona evra u proizvodni pogon u Mihajlovcu, kao i osnivanje brojnih grčkih malih i srednjih preduzeća.“

Ambasadorka je podsetila na činjenicu da dve zemlje imaju izvrsnu saradnju i da se često međusobno podržavaju povodom kandidatura u međunarodnim organizacijama kao što je bio slučaj sa kandidaturom Grčke za Savet bezbednosti za period 2025–2026. i s organizacijom Ekspa 2027. u Srbiji.

Post Views: 15

Originalni tekst