Ambasador Srbije u Sofiji pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova zbog izjava Dragana Simeunovića

Srpski ambasador u Sofiji pozvan je danas Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske zbog, kako je ocenjeno, "antibugarskog i na momente rasističkog ponašanja univerzitetskog profesora Dragana Simeunovića, koji je direktor vladine Akademije za nacionalnu bezbednost", javila je agencija Bgnes (bgnesagency.com).

Bugarska zastava Foto: pixabay.com
Bugarska zastava Foto: pixabay.com

Kako se navodi, "5. februara ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović pozvan je na hitan sastanak u Ministarstvo spoljnih poslova kod direktora Direkcije za jugoistočnu Evropu Dejana Katračeva", a povod su bile izjave profesora Fakulteta poltičkih nauka u Beogradu i vršioca dužnosti direktora vladine Akademije za nacionalnu bezbednost.

"Bugarska strana je ocenila da su njegove izjave jasna manifestacija jezika koji uliva trajnu mržnju prema Bugarskoj i Bugarima. Istaknuto je da su ovakve izjave u potpunosti neprihvatljive i u suprotnosti sa dobrosusedskim odnosima i prijateljstvom dva naroda. Bugarska strana očekuje adekvatnu reakciju srpskih vlasti i institucija", rečeno je za Bgnes u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ta novinska agencija podseća da je u emisiji "Srpski svet" Simeunović više puta Bugare nazivao "zverima koje ubijaju sve pred sobom".

Navodi se da je Simeunović rekao: "Bugari su poznati po svojim zverstvima, koja su pravili gde god zakorače na zemlju. Nemci su samo ubijali, dok su se Bugari i njihova vojska rugali žrtvama. Imali su i odred za silovanje. Uobičajena praksa je bila da se deca izbodu bajonetima i da se žene siluju pred njihovom rodbinom. Bugari su vadili bebe iz stomaka trudnih žena i zatim ih spaljivali. Ne zaboravimo bugarizaciju. Ubijali su sveštenike i učitelje u Srbiji, a onda uveli bugarsko obrazovanje u škole".

Prema njegovim rečima, napominje Bgnes, "Bugarska produžava da polaže pravo na teritorije u Srbiji u blizini grada Kruševca i optužila je Srbiju za genocide nad Bugarima u Srednjem veku".

U toj emisiji je, dodaje se, Simeunović nekoliko puta koristio reč "primitivan" za susede Srbije, a u razgovoru je pozvao i "velikog srpskog junaka Kostu Pećanca, koji je ubio desetine bugarskih civila u Bosilegradu".

Agencija Bgnes je podsetila da je krajem novembra 2019. srpski ambasador u Sofiji bio pozivan zbog "skandalozne izjave predsednika parlamentarnog odbora za Kosovo Milovana Drecuna da je Bugarska masovno špijunirala Srbiju", kao i da je Ivica Dačić optuživao Bugarsku da je počinila "ozbiljne fašističke zločine".

Napominje se da je Dačić bio dugogodišnji portparol "diktatora Slobodana Miloševića i ministar spoljnih poslova poslednjih nekoliko godina otkako je Aleksandar Vučić stupio na vlast".

"Samo pre dva meseca, na provladinoj televiziji Pink, Dačić je pitao 'da li je srpska javnost uopšte svesna namera Bugarske' u regionu", navodi bugarska novinska agencija Bgnes.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article