Ambasade zemalja Kvinte – Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD – u Prištini pozvale su na suspenziju primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

Kvinta poziva na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period, kao i jasna i efikasna javna komunikacija, navedeno je u saopštenju.

Ambasade Kvinte ukazuju na to da, i pored toga što uredba ima za cilj, kako navode, da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.

“Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno nijedan alternativni proces ne čini održivim. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije“, istaknuto je u saopštenju.

Dodaje se da bi o tom pitanju trebalo dalje razgovarati u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Zajedničko saopštenje ambasada zemalja Kvinte u Prištini usledilo je nakon sastanka ambasadora Kvinte i šefa Kancelarije EU u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koji je održan u petak i na kojem je jedna od glavnih tema bila uredba centralne banke u Prištini o platnom prometu.

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji i da ta mera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara.

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskog stanovništva.

Originalni tekst