ALIMS: Nema razloga da se prekida ili ograničava primena vakcine AstraZeneka u Srbiji

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je danas da, prema podacima kojima ovo nacionalno regulatorno telo raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena vakcine AstraZeneka u Srbiji.

Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP
Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

“Agencija je upoznata i pažljivo prati situaciju u drugim državama i na nivou EU ali takođe prati i preporuke Evropske agencije za lekove (EMA) i Svetske zdravstvene organizacija (SZO) koje govore u prilog nastavku vakcinacije”, navodi se u saopštenju ALIMS-a.

Agenciji je do danas prijavljeno ukupno 74 slučaja neželjenih reakcija na AstraZeneka vakcinu protiv koronavirusa.

“Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva 16 je medicinski potvrđeno i prijavljeno od strane zdravstvenih radnika, dok su 58 slučajeva prijavili pacijenti. Najveći broj zabeleženih neželjenih reakcija su očekivane reakcije koje se ispoljavaju nakon primene bilo koje vakcine protiv kovid19, i odnose se na lokalne reakcije, poput bola, otoka i crvenila na mestu primene vakcine, zatim sistemske reakcije kao što su povišena telesna temperatura, bol u mišićima, bol u zglobovima, jeza, malaksalost/slabost, glavobolja i mučnina. Naglašavamo: nijedan slučaj embolijskih i trombotičkih neželjenih događaja nije prijavljen Agenciji do sada na AstraZeneka vakcinu na teritoriji Srbije”, navodi ALIMS.

Po tvrdnjama ALIMS-a, postojanje sistema spontanog prijavljivanja i praćenja neželjenih događaja nakon imunizacije omogućilo je da se detektuju potencijalni signali koji se odnose na događaje poremećaja koagulacije krvi kod nekoliko osoba u periodu nakon vakcinacije AstraZeneca vakcinom protiv kovid19 u EU. Ovi podaci se sada prikupljaju i pažljivo pregledaju od EMA i SZO i još uvek nije potvrđeno da li su ovi događaji u vezi sa primenom AstraZeneka vakcine ili sa drugim nezavisnim faktorima (krvni ugrušci se spontano i nezavisno mogu javiti i ovi dođaji nisu retki, prevashodno kod starije populacije).

ALIMS navodi i da do danas nijedna zemlja ili telo nije donelo drugu odluku osim da korist AstraZeneka vakcine – u prevenciji bolesti kovid19 i njenim pratećim rizicima od hospitalizacije i smrti – za sada prevazilazi potencijalne rizike od mogućih neželjenih reakcija od vakcine.

Agencija je dodatno apelovala na zdravstvene radnike, kao i građane, da prijavljuju neželjene reakcije na vakcine, ali i na sve ostale lekove ukazujući da se time doprinosi boljoj zaštiti zdravlja svih nas.

U Evropi je više država dosad suspendovalo korišćenje vakcine AstraZeneka iako britansko-švedska kompanija i regulatorne agencije tvrde da nema dokaza da su neželjene posledice posledica vakcinacije. Pojedine države, poput Nemačke i Francuske, upootrebu ovih vakcina su obustavile iz predostrožnosti.

Farmaceutska kompanija AstraZeneka, koja je vakcinu razvila u saradnji sa univerzitetom Oksford, ukazala je na bezbednost svog proizvoda.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article