Foto: Nebojša Babić

Poslanik i lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je u emisiji “Iza vesti” da će, ukoliko Vučić ne raspiše izbore za decembar, pozvati građane da “u oktobru izađu na ulicu, ispred Skupštine i izbore se za zahteve”. “Krajnje je vreme da napravimo državu kakva treba da bude, da smenimo režim koji 11 godina razara sve pore društva, koji sada sa novim predstavama zamajava građane sa pričama o kojekavim pojeftinjenjima parizera i ostalih stvari a Srbija je danas u Evropi treća zemlja po rastu cena, zemlja u kojoj inflacija buja, imate poskupljenje goriva, najskuplji dizel u Evropi, životni standard je katastrofa, mafija vodi državu”, ocenio je Aleksić, a preneo N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost da izbori koje zahteva opozicija budu raspisani do 31. decembra za 4. mart 2024. ili nedelju dana ranije, ako je to potrebno zbog roka od 60 dana. Vučić je za predstavnike opozicije rekao da su „nepismeni“ i da su mislili na nešto drugo, odnosno održavanje izbora do kraja godine.

„Nismo zadovoljni oni što je Vučić rekao, jer to nije u skladu sa zahtevima opozicije, zahtev opozicije je bio da se izbori raspišu i održe do kraja godine, parlamentarni i beogradski izbori. Aleksandar Vučić koristi igru reči, kakav je naš zahtev, pokušava da pobegne od toga da se izbori održe do kraja godine čime je pokazao slabost“, smatra Aleksić.

Na pitanje šta menja ako izbori budu u martu, kaže:

„Ključan problem su izborni uslovi, jedan od zahteva je razdvajanje izbora, bili bi razdvojeni od lokalnih i pokrajinskih… Ne umanjujemo šanse za Beograd ako oni budu spojeni, već želimo da utičemo na to da se izbori razdvoje – oni hoće da se ide na sve izbore, da bi on bio nosilac svih lista i da se izgubi smisao izbora“.

Aleksić demantuje da opozicija nastupa „iz ofanzive“.

„Izbore ne raspisuje opozicija, već vlast. Ne može Vučić da nama čini uslugu, on ispunjava naš zahtev, ali on pokušava da prikaže da ne ispunjava naš zahtev nego će to da pomeri. Ali ja i ne verujem u ovo što on kaže, jer ja vidim da se oni pripremaju, počinju kampanju. Ja mislim da on želi da ponižava opoziciju, da ponižava građane, rekao je biće u martu ali ne bih isključio da budu do kraja decembra“, uveren je Aleksić.

Osnovni zahtevi opozicije su, pojašnjava, razdvojeni izbori i „oslobađanje“ RTS-a.

„Dovoljno će biti da budu razdvojeni od lokalnih, a naš ključni zahtev je oslobađanje RTS, RTS je dužan da poštuje Ustav i zakon i novinarske kodekse. Rukovodstvo RTS-a plaćamo svi mi, nemamo mi šta da dobijamo, oni imaju obavezu da rade kako treba“, naglasio je Aleksić.

„Naš zahtev je jasan, krenućemo sa aktivnostima u smislu protesta, sa blokadom institucija, da se izbori dese do kraja godine. Oktobar je mesec kada mi moramo znati kada će koji izbori biti raspisani, postoji kalendar izbora“, kazao je Aleksić.

Originalni tekst