STIGLO je leto i tropske vrućine, a ono što stručnjaci savetuju je da se čuvate kako visokog UV zračenja, tako i toplotnog udara. Visoka telesna temperatura, nerazgovetan govor, mučnina, ali i gubitak svesti samo su neki od simptoma koji mogu ukazivati na toplotni udar.

АКО ПОЧНЕТЕ ОВАКО ДА СЕ ПОНАШАТЕ, МОЖДА ИМАТЕ ТОПЛОТНИ УДАР: Обратите пажњу на ове симптоме

Foto: N. Fifić

Bez obzira na visoke temperature kretanje je neminovno, zato se savetuje da uvek kod sebe imate flašicu sa vodom, šešir ili kačket, ali i da vodite računa o tome da se ne izlažete direktno suncu.

Najčešće simptome toplotnog udara lako je prepoznati, jer pored onih osnovnih može se javiti i zbunjenost, ubrzano lupanje srca, glavobolja, suva koža ili pak obilno znojenje. Ukoliko osetite neki od ovih simptoma važno je odmah se skloniti na hladnije mesto, skinuti čarape, ili deo garderobe kako bi se telo rashladilo, i veoma je važno staviti hladne obloge po telu. A druge strane, ako ste doživeli toplotni udar, ujedno ste i dehidrirali, te se savetuje da odmah popijete dosta tečnosti.

Što se tiče saveta za starije od 65 godina, ili onih koji već imaju postojeće zdravstvene tegobe, prema rečima stručnjaka oni bi najviše trebalo da se paze jakog sunca. Savet je uzimati što više tečnosti, nositi laganiju odeću, ali i to da treba izbegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati.

Najčešći simptomi toplotnog udara

– vrlo visoka telesna temperatura (iznad 40°C)

– promenjeno mentalno stanje

– zbunjenost

– nerazgovetan govor

– umor

– gubitak svesti

– vruća, suva koža ili obilno znojenje

– mučnina i povraćanje

– napadi

– ubrzano disanje

– ubrzani otkucaji srca

– glavobolja

Na snazi crveni meteoalarm

Danas i u naredna dva dana u Srbiji će biti visok nivo UV zračenja, navodi se na sajtu RHMZ. Na čitavoj teritoriji Srbije na snazi je crveni meteo alarm za tri dana, što znači da je indeks UV zračenja vrlo visok, te ne bi trebalo zaboraviti na zaštitu od sunca.

Cela Srbija danas je u crvenoj boji, tako je u svim gradovima na snazi veoma visok indeks od 8 do 10, sutra će jedino biti na Paliću i Zrenjaninu nešto niži, te će biti na snazi narandžasti meteo alarm vrednosti 7, dok ostatak zemlje ostaje crveno označen. U utorak se ništa drastično neće promeniti, te će samo u Smederevskoj palanci i u Beogradu biti 7, dok će u ostatku zemlje varirati od 8 do 10.

Predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije prof.dr Danica Tiodorović kaže da treba biti oprezan i ne izlagati se suncu bez zaštite kada je visok UV indeks na snazi.

– Kada imamo oznaku da je visok UV indeks zaštita je obavezna. To se posebno odnosi na decu, osobe svetle puti kao i one koji imaju veliki broj mladeža. Zaštitni faktor se određuje po tipu kože, pa je tako za decu i za one svetle puti obavezno da koriste najjaču zaštitu. Neophodno je znati da čak i ranim časovima dana UV indeks je veoma visok, zato na suncu ne treba biti previše dugo. Uvek savetujem fotoprotektivne kreme sa zaštitnim faktorom 50 – kaže profesorka Tiodorović.

BONUS VIDEO: OVO JE POSLEDNjI JUNSKI DAN – U ovom mesecu oboren je rekord star 107 godina

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst