Ukoliko osvajačica nekog odličja bude mlada Ruskinja Kamila Valijeva, međunarodni olimpijski komintet (MOK) poručio je da neće biti ceremonije dodela medalja na Zimskim olimpijskim igrama.

– Ukoliko Valijeva bude među tri najuspešnije takmičarke u ženskom singlu, neće se održati ceremonija dodela cveća i medalja tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu – navodi se u saopštenju MOK.

Reprezentaciji Rusije, koja je osvojila zlato u ekipnom klizanju, u kom je učestvovala i Valijeva, neće biti dodeljena medalja.

– Iz poštovanja prema svim sportistima i nacionalnim olimpijskim komitetima, ne bi bilo prikladno održati ceremoniju dodale medalja za ekipno umetničko klizanje, jer bi to uključilo sportiskinju koja ima pozitivan A – uzorak, ali čije kršenje antidoping pravila, s druge strane, još nije utvrđeno.

U saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta navedeno je da će se u konsultaciji sa sportistima i olimpijskim komitetima država iz kojih dolaze organizovati dostojanstvene ceremonije dodele medalja kada slučaj Valijeve bude okončan.

MOK je ovu skandaloznu odluku doneo uprkos tome što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) presudio u korist Ruskinje, ukinuo joj suspenziju i dozvolio da nastavi da se takmiči na ZOI.

Podsetimo, Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin, na testiranju obavljenom 25. decembra na ruskom državnom prvenstvu.

Ona je 7. februara osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju u Pekingu, a nedugo posle tog takmičenja i nekoliko sati pre dodele medalja, laboratorija u Stokholmu objavila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014. godine.

Ceremonija dodele medalja je nakon toga odložena.

Ruska antidoping agencija privremeno je suspendovala Valijevu, ali je potom usvojila njenu žalbu čime joj je omogućeno da nastavi da se takmiči u Pekingu, a CAS je danas potvrdio tu odluku.

Valijeva je prvi favorit za zlato u pojedinačnoj konkurenciji.

Izvor: Kurir

Đoković nominovan za najboljeg sportistu sveta za 2022. godinu

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)