Akcije kompanije Rio Tinto oslabile su u petak nakon što je Srbija oduzela sve dozvole za istraživanje litijuma zbog zabrinutosti građana za životnu sredinu, što je naštetilo ambiciji anglo-australijskog rudarskog giganta da postane najveći evropski snabdevač metalom koji se koristi u električnim vozilima.

Oštar pad akcija nastavio se i danas. Prema najnovijim podacima deonice ove kompanije na australijskoj berzi u prethodnim satima zabeležile su blagi minus od oko 1 odsto.

Ako tome dodamo i jučerašnji sunovrat, jasno je da su akcije Rio Tinta za samo dva dana pale i više od pet odsto. Za toliko je praktično oborena i tržišna vrednost kompanije.

Do svega ovoga je došlo odmah nakon što je Vlada Srbije Rio Tintu i zvanično rekla “doviđenja” čime joj je praktično poništila sve odluke koje je imala za eksploataciju jadarita na projektu Jadar u okolini Loznice, prenosi Blic.

Podsetimo, odmah posle saopštavanja informacije da su izgubili posao na projektu Jadar, akcije su tokom trgovanja na australijskoj berzi počele da tonu, u nekim momentima čak i za 5,1 odsto.

To je bio najgori dnevni pad akcija ove kompanije od avgusta 2021. godine.

Rio Tinto je objavio da je “izuzetno zabrinut” zbog odluke Srbije i da razmatra pravni osnov za donošenje odluke vlade, a australijska vlada je izrazila žaljenje zbog oduzimanju dozvole ovoj kompaniji.

Rio Tinto zabrinut zbog izjave Ane Brnabić, razmatra pravne osnove za takvu odluku

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)