Akcija Specijalizovanog tužilaštva i Euleksa na Kosovu, pretres u Tačijevoj i Veseljijevoj kući i kancelarijama PDK

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je jutros da na Kosovu sprovodi operacije uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS).

N1: Euleks
Foto: N1 / Euleks

Kossev prenosi pisanja medija u Prištini da pripadnici Euleks policije sprovode raciju u kući bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera PDK Kadrija Veseljija, ali i u kancelarijama Demokratske partije Kosova (PDK) u Prištini.

Tači se juče dobrovoljno predao nakon obaveštenja o potvrđivanju optužnice za ratne zločine od strane Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Kako javlja Koha, Eeuleks je jutros sproveo pretres i u kanclarijama PDK u Prištini.

S druge strane, navode o pretresu kuće Kadrija Veseljija prenosi Gazeta Express.

Juče je Specijalizovano tužilaštvo potvrdilo optužnicu protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Sva četvorica nalaze se na istoj optužnici i terete se za „nezakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode“, „surovo postupanje“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“. Prema navodima u optužnici, oni su ova krivična dela vršili kao uruženi zločinački poduhvat sproveden najranije od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Seljimi i Veselji samo su objavili da je optužnica protiv njih potvrđena i predali se organima Euleksa juče ujutru, dok je Jakup Krasnići uhapšen nakon desetočasovnog pretresa u sredu i iste večeri prebačen u Hag.

Tači je juče, na konferenciji na kojoj je saopštio da je obavešten o potvrđivanju optužnice protiv njega, ujedno i podneo ostavku.

Izvor: Kossev, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article