NUKLEARNA elektrana u Japanu objavila je danas da je došlo do curenja nafte nakon što je tu zemlju 1. januara uzdrmao snažan zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru, u regionu Hokuriku, kada je poginulo više od 120 ljudi.

АКЦИДЕНТ У НУКЛЕАРКИ У ЈАПАНУ: Регистровано цурење нафте после земљотреса

Foto Tanjug/AP

Elektrana Šika je 65 kilometara od epicentra zemljotresa i već je izveštavala o povremenim nestancima struje, curenju nafte u transformatorima i izlivanju vode iz bazena za skladištenje istrošenog goriva iz nuklearnih reaktora, preneo je Skaj njuz.

Danas je naftna mrlja veličine pet do 10 metara viđena kako pluta na površini mora u blizini elektrane, saopštio je Hokuriku elektrik.

Curenje je sanirano sredstvom za neutralizaciju.

Dodaje se da spoljni nivoi radijacije nisu povećani i da nema negativnih uticaja na ljudsko zdravlje ili okolinu, dodaje kompanija.

Kompanija veruje da je mrlja nastala zbog curenja izolacionog ulja transformatora tokom zemljotresa, što je pokrenulo sistem za gašenje požara, koji je raspršio ulje i vodu oko transformatora.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst